PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "Moloz dökmek"e emsal ceza


kelebek35
02-07-2009, 12:14
Bursa'nın Mudanya ilçesinde 3 yıl önce meydana gelen olayda, 'yasak olmasına rağmen moloz dökerek sahilde ailesiyle piknik yapan genç kızın ölümüne sebep olan' kamyon şoförü 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme başkanı, olayın toplumdaki tepki ve öfkeye sebep olmasını da gözönünde bulundurarak vicdani kaanatine göre karar verdi. Sanık kamyon sürücüsünün iyi halini gözönünde bulunduran mahkeme cezayı 3 yıl 4 aya indirdi.

ıÜü24 Ağustos 2006'da meydana gelen olayda Mudanya'ya bağlı Zeytinbağı beldesinde, taşeron bir firmanın başlattığı kazı ve alt yapı çalışması sırasında çıkan harfiyatları 34 ZG 7159 plakalı kamyona yükleyen Cebrail Kos (46), son harfiyatı yaklaşık 70 metrelik uçurumdan aşağıya bıraktı. Dikkatsiz sürücünün damperli aracından boşalttığı yaklaşık 15 kilo ağırlığındaki taşlardan biri, ailesiyle birlikte piknik yapan 20 yaşındaki lise mezunu Saliha Akçay'ın göğsüne düştü. Ağır yaralanan Saliha Akçay, olay yerine çağırılan 112 Acil Servis Ambulansıyla Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Akciğeri yırtılan, kaburgaları kırılan ve iç kanama geçiren genç kız, tüm müdahalelere karşın hayati tehlikeyi atlatamayarak yaşamını yitirmişti.

Olayın sardından gözaltına alınan kamyon sürücüsü Kos, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanmış, 1 ay cezaevinde kalmıştı. Mudanya Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti emsal teşkil edecek bir karar verdi. Moloz dökülmesinin yasak olduğu bir bölgeye bilinçsiz şekilde moloz boşaltan Cebrail Kos,Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesine göre 'Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme neden olmak' suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın iyi halini gözönünde bulunduran mahkeme heyeti cezayı 3 yıl 4 aya indirdi. Mahkeme Başkanı Hakim Tuncay Sevinç, vicdani kanaatini de kullanarak üst seviyeden ceza verdi.

Türkiye'de trafik kazalarında 'Ne olmuş kaza oldu, 1 ay yatar çıkarız' gibi bir anlayış olduğunu belirten Avukat Orhan Tekoğlu, mahkeme başkanının vicdani kanaatini gözönünde bulundurarak karar verdiğini söyledi. Kararın emsal teşkil edeceğini belirten Avukat İsmet Özcan da, "Ailesiyle piknik yapan genç kız, dökülen molozların altında kalarak hayatını kaybetti. Biz hukuk yoluyla kamyon sürücüsünün gerekli cezayı almasını sağladık. Artık sürücülerimiz kurallara uymak zorunda. Mahkeme başkanı da bu tür aksaklıklara dikkat çekerek karar verdi." dedi.

Kendileriyle birlikte yaklaşık 5 ailenin daha taşların düştüğü bölgede bulunduğunu söyleyen Saliha Akçay'ın abisi Kadir Akçay, "Bu kişi yasak olan yere taş dökerek bizim hayatımızı kararttı. Ama bu olayda sadece o değil, yasak talebasını asan ama başka hiçbir şey yapmayan, en azından buraya kamyon yanaşmasını engelleyecek tedbiri almayanlar da sorumlu. Gencecik bir kız canından oldu, 20 kişi mucize eseri kurtuldu. Bu felaketin sorumluları hesap vermeli. Kamyon sürücüsüne üst seviyeden karar çıktı" dedi.


(CİHAN)