PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İHD: JİTEM Höyüğü Kazılsın,


kelebek35
02-04-2009, 09:57
Diyarbakır İHD Başkanı Erbey hemen her gün kayıp yakınlarından başvuru aldıklarını, belirterek JİTEM binası çevresindeki höyüğün açılmasını istedi. İHD her hafta kayıp yakınlarıyla oturma eylemi yapıyor.



Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, eski PKK itirafçısı ve JİTEM'in bordrolu tetikçisi Abdülkadir Aygan'ın JİTEM tarafından öldürülenlerin atıldığı yerler arasında gösterdiği Diyarbakır Sur İçi'ndeki höyüğün bir an önce açılmasını istiyor. Bu alan, aynı zamanda Diyarbakır'daki eski JİTEM binasının bulunduuğ yer.
"Özel yetkili savcı gerek"
Her cumartesi kayıpların ve faili meçhullerin yakınlarıyla birlikte kentteki Yaşam Hakkı Anıtı önünde oturma eylemi yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nin başkanı Muharrem Erbey bu konuyla özel yetkili bir savcının ilgilenmesini istediklerini bianet'e söyledi.
Son 20 gündür her gün kayıp yakınlarından neredeyse üç, dört başvuru aldıklarını söyleyen Erbey, höyükte bulunacak kalıntılardan kimlik tespiti yapılmasını, ayrıca faillerin bulunup yargılanmasını istediklerini de ekledi.
"Girişi olan, çıkışı olmayan yer"
Önceki günkü (1 Şubat) eylemde, savcıların bu bölgede kazı yapmasını isteyen DTP İl Başkan Vekili Ali Şimşek, Diyarbakır'daki eski JİTEM binasını şöyle tarif etmişti: "JİTEM, Diyarbakır'da yüzlerce faili meçhul cinayetin ve kayıpların sorumlusudur. JİTEM Diyarbakır Grup Komutanlığı'nın adresi, eski Jandarma Alay Komutanlığı olarak kullanılan bu binadır. JİTEM'in ölüm mangalarını barındıran ve eğiten, ayrıca faili meçhul cinayetlerin planlandığı bu yer, girişi olan ama çıkışı olmayan yer olarak ün yapmıştır."
"İnsan Hakları Müzesi olsun"
Erbey'se "Orada çok insan öldürüldü, katledildi, işkence gördü" diye anlattığı binanın artık İnsan Hakları Müzesi olmasını istediklerini ifade ediyor.
Erbey, 1990-2000 arasında, Diyarbakır'da kendi kayıtlarına göre 300 civarında kayıp kişi olduğunu, bütün Güneydoğu bölgesindeyse tanıklıklar ya da belgelerle gözaltına alındığı bilinen ancak daha sonra kendisinden hiç haber alınmayan yaklaşık 1.500 kişinin olduğunu söylüyor.
"JİTEM'in ortaya çıktığı, güçlendiği yer bu coğrafyadır. Daha sonra Batı'da çalışmaya başladılar."
"Hakikatleri araştırma komisyonu gerek"
Erbey'in dile getirdiği bir başka talep de bu dönemle ilgili bir hakikatleri araştırma komisyonu kurulması: "İçinde akademisyen, hukukçu, doktor, gazeteci, parlamenterlerin olacağı böyle bir komisyon olanları araştırmalı. Kim, nerede yanlış yapmışsa, yüzleşelim."

(Bianet.org)