PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Araçların sadece yüzde 10'u kusursuz çıktı


ALONE53
02-02-2009, 13:44
Araçların sadece yüzde 10'u kusursuz çıktı


Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, geçen yıl hizmete giren araç muayene istasyonlarında 1 milyon 734 bin 414 aracın muayene edildiğini belirterek, bunların yüzde 50'sinin ''hafif kusurlu'', yüzde 40'nın ''ağır kusurlu'' ve ''emniyetsiz'', yüzde 10'unun ise ''kusursuz'' bulunduğunu bildirdi.



Aydın, yaptığı açıklamada, araç muayene istasyonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Araç muayene istasyonlarının devlet eliyle özel sektöre yaptırılan bir proje olduğunu ifade eden Aydın, başlangıçta sınırlı sayıda istasyonun hizmet vermesinden ötürü yığılmalar yaşandığını söyledi. Aydın, Eylül ayından itibaren istasyon açılan il sayısının 77'ye çıktığını kaydetti.

Eski araç muayene sisteminde 3-5 dakikada kağıt üstünden yapılan işlemlerin yeni uygulamada detaylı şekilde 15-20 dakikada tamamlandığını belirten Aydın, bu sorunu da çift vardiya çalışma, fazla mesai uygulaması, hafta sonu istasyonu açık tutmak gibi idari tedbirlerle çözdüklerini anlattı.

İstanbul, Bursa ve Ankara'daki bir istasyon dışında Türkiye genelinde yığılmaların önlendiğini bildiren Aydın, ''Mart ayından itibaren özellikle büyükşehirlerde ve yoğun istasyonlarda randevulu sisteme geçilecek. Bu imkan, yoğunluğun olduğu her yerde kullanılabilecek. Bunun için bir yazılım programını istasyona iletmemiz yeterli olacak. Gerek duyan istasyon da bunu rahatlıkla kullanabilecek'' dedi.

İmtiyaz sözleşmesinden kaynaklanan, araç muayenesinde güney-kuzey ayrımının ortadan kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin yapıldığını ve Danıştay Genel Kurulu'ndan gelecek hafta içinde onaylanmasının beklendiğini bildiren Aydın, ''Gelecek haftanın herhangi bir günü araç muayenesinde güney-kuzey ayrımı ortadan kalkabilir. Böylece vatandaşımız istediği her ilde aracının muayenesini yaptırabilecek'' dedi.

-EN ÇOK MUAYENE İSTANBUL'DA-

Aydın, geçen yıl hizmet vermeye başlayan araç muayene istasyonlarında ''periyodik'', ''tekrar'', ''tadilat'' ve ''zorunlu'' olmak üzere toplam 1 milyon 734 bin 414 aracın muayene edildiğini kaydetti.

En çok araç muayene edilen ilk 5 ilin sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve Konya olduğunu belirten Aydın, İstanbul'da geçen süre içinde toplam 216 bin 292 aracın muayenesinin yapıldığını ifade etti.

Buna göre en çok araç muayene edilen iller ve araç sayıları şöyle:

ŞEHİR ARAÇ SAYISI

--------- -----------

İstanbul 216.292

İzmir 176.989

Ankara 102.362

Adana 98.917

Konya 84.599

Antalya 81.276

Mersin 70.244

-''ARAÇLARIN YÜZDE 40'I İLK MUAYENEDEN GEÇEMİYOR''-

Aydın, yeni araç muayene sistemi eski alışkanlıkları değiştirdiği için bazı vatandaşların olumsuz tepkileriyle karşılaşmalarına rağmen çoğunlukla uygulama için teşekkür ve tebrik telefonları aldıklarını kaydetti.

Araçların yüzde 40'ının ilk muayeneden geçemediğini bildiren Aydın, bir ay içinde ikinci muayeneye gelinmesi halinde ücret alınmadığını ifade etti.

İkinci muayeneye gelen araçların yüzde 1'inin muayeneden geçemediğini kaydeden Aydın, ''Vatandaşların birçoğu eksikliklerini tamamlıyor, insanımız bu konuda çok duyarlı'' dedi.

Muayene sonucunda 4 değerlendirme yapıldığını anlatan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Emniyetsiz' ve 'ağır kusurlu' gruplarına giren araçlar muayeneden geçemiyor. 'Hafif kusurlu' bulunan araçlar, güvenlik için riski olmayan ama bazı kusurları olanlar. Bunların muayenesini onaylıyoruz. Bir de araç 'kusursuz' olabiliyor. Muayene edilen araçlardan yüzde 10'u kusursuz, yüzde 40'ı ağır kusurlu ya da emniyetsiz, yüzde 50'si ise hafif kusurlu bulundu. 'Ağır kusur' nedenleri en çok fren sistemleri, frenleri yöneten sistemler, direksiyon yönetim sistemleri ve far ayarları olarak tespit edildi.''

Yapılan tüm muayenelerin elektronik ortamda arşivlendiğini hatırlatan Aydın, bu uygulama sayesinde araçların markalarına göre genel kusurlarının da tespit edilebileceğini, böylece araç üreticileri ve tüketiciler açısından da önemli bir veri kaynağı elde edileceğini söyledi.

Aydın, bugüne kadar 77 ilde araç muayene istasyonu açıldığını, Giresun, Rize ve Tunceli'de de 15 Şubata kadar ilk istasyonların hizmete gireceğini bildirerek, sadece Sinop'ta muayene istasyonu açılıp açılmayacağının şu anda belirsiz olduğunu kaydetti.

Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da Eylül ayına kadar ilave istasyonların hizmete geçeceğini sözlerine ekledi.


aa
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=810898&title=araclarin-sadece-yuzde-10u-kusursuz-cikti