PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Doğalgaza şubatta yüzde 17 indirim


ALONE53
02-01-2009, 18:57
Doğalgaza şubatta yüzde 17 indirim

http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=810474&title=dogalgaza-subatta-yuzde-17-indirim
Petrol fiyatlarında meydana gelen artışa paralel geçen yıl yüzde 73 zamlanan doğalgaz şubatta ucuzluyor. Müjdeyi dün İstanbul'da veren Başbakan Tayyip Erdoğan, doğalgaz fiyatlarında yarından geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 17, sanayide yüzde 18 indirime gidileceğini açıkladı.



Geçen yılki zamlarla aylık faturası 350 liraya çıkan bir abone, yeni indirim sonrası 290 lira ödeyecek. Enerji çevrelerinden edinilen bilgiye göre petrol ve döviz kurlarında ciddi bir değişiklik olmaması halinde doğalgaz fiyatlarında mart ayında da indirime gidilecek. Geçen yıl petrolün varil fiyatının 147 dolara kadar çıkmasına paralel doğalgaz fiyatlarına 5 kez zam yapılmıştı. Petrolün yaz aylarından itibaren düşüşe geçmesiyle hükümet de bunun doğalgaz fiyatlarına yansıtılacağını duyurmuştu. Bu sene başından beri beklenen indirim dün Başbakan Erdoğan tarafından açıklandı. İstanbul'da dün fethin canlandırıldığı Topkapı 1453 Panaromik Müzesi ve Parkı'nın açılışında konuşan Erdoğan, "1 Şubat'tan yani yarından itibaren doğalgaz konutlarda yüzde 17, sanayide yüzde 18 indirimli olacak." dedi. Daha önce yurtiçinde üretilen mal ve hizmetlere zam yapmama sözü verdiklerine işaret eden Erdoğan, ancak ithal edilen doğalgazın artan fiyatına paralel olarak zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Erdoğan, sübvanse etmemek için zam yaptıkları doğalgazda dünyada fiyatların düşmesi sebebiyle indirim yaptıklarını kaydetti. Doğalgazdaki indirimi müjde olarak açıklayan Erdoğan, "Zam yapıldığı zaman felaket tellallığı yapanlar bakalım şimdi ne diyecek?" diye sordu.




Yapılan indirimlerle birlikte İstanbul'da konut, ticarethane ve resmî kurumlara 91 kuruştan satılan bir metreküp gazın fiyatı, yaklaşık 76 kuruşa geriledi. Ankara'da ise konut ve resmî daireler için bu rakam 92 kuruştan 77 kuruşa düştü. İstanbul, Ankara; Zaman