PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Erdoğan: IMF ile netice yakın


Hasret
01-29-2009, 15:16
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ile dün akşam gerçekleştirdiği görüşmenin ''çok çok faydalı olduğu'' belirterek, ''öyle olumsuz bir neticenin olmadığını gördüm ve çözüme yönelik bir yaklaşımın olduğunu gördüm. Temenni ediyorum ki kısa zamanda neticeye ulaşalım'' dedi.
Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantıları için İsviçre'nin Davos kasabasında bulunan Başbakan Erdoğan, ikamet ettiği Belvedere Oteli'nde, gazetecilerin, IMF ve Ermenistan ile ilişkiler konusundaki sorularını yanıtladı.
Lipsky'nin açıklamalarını hatırlatan gazetecilerin, ''Bir sorun mu, sıkıntı mı var?'' soruları üzerine Erdoğan, ''Başka ne dedi size'' diye sordu. Gazetecilerin, ''Sizin detayları açıklayabileceğinizi söyledi'' sözleri üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:
''Ben şimdi Lipsky'den başka bir şey söyleyebilir miyim? Kapsamlı görüşmelerimiz akşam nasıl devam ettiyse, bundan sonraki süreçte de devam edecek. Şu anda akşamki görüşmelerimizin çerçevesi içerisinde kendisi de arkadaşlarıyla, Sayın Başkanla (IMF Başkanı) görüşecekler. İrtibat halinde olacağız. Ben akşamki görüşmenin çok çok faydalı olduğuna inanıyorum ve öyle olumsuz bir neticenin olmadığını gördüm ve çözüme yönelik bir yaklaşımın olduğunu gördüm. Temenni ediyorum ki kısa zamanda neticeye ulaşalım.''
''10 GÜNDEN ÖNCE ANLAŞMA OLUP OLMAYACAĞI IMF'NİN KENDİ KARARI''


Başbakan Erdoğan, ikamet ettiği Belvedere Oteli'nde, gazetecilerin, IMF ve Ermenistan ile ilişkiler konusundaki sorularını yanıtladı.

Erdoğan, 10 gün sonra IMF ile bir anlaşmanın söz konusu olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, ''Onlar bu arada çalışmayı yapacaklar. Ondan sonra dönüp çalışmalar bırakıldığı yerden devam edecek'' dedi.
Başbakan Erdoğan, 10 günden önce anlaşma olup olmayacağının IMF'nin kendi kararı olduğunu söyledi.
''Tıkanan noktalar neler?'' sorusuna Erdoğan, ''Daha önce belirlenenler vardı. Daha sonra gelişmeler oldu. O gelişmeler üzerinde durduk dün akşam. Şu anda aramızda kalması gereken bir konuyu açıklamam doğru olmaz'' yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan, ''Türkiye'nin borcunun mahsuplaşılması, ondan sonra yeni bir kredi sağlanması mı gündemde?'' sorusu üzerine ise ''Hayır, hiç öyle bir sorun yok. Öyle bir sorunu zaten biz rahat aşarız. Bizim zaten mevcut borcumuz 8.7 milyar dolar. Bu bizim için problem değil'' dedi.
-TÜRKİYE-ERMENİSTAN-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ-
Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile dün akşam yaptığı görüşme hatırlatılarak, bugün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile yapacağı görüşmede gündeme getireceği konuların sorulması üzerine şunları söyledi:
''Benim Sarkisyan ile yapacağım görüşmenin öncesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kardeşimle görüşmem çok çok önemli, doğal. Onunla yapacağım görüşme bir yerde Sarkisyan ile yapacağım görüşmenin çerçevesini oluşturacak. Bu iş, başından beri zaten bu şekilde gelişmiştir. Bundan sonra da bu şekilde gidecektir. Dağlık Karabağ konusunda biz hiçbir zaman Azerbaycan'ı yalnız bırakamayız. Yani konularımız bir yerde Azerbaycan ile ilintili, bağlantılı. Burada da Ermenistan'ın gerekli anlayışı göstermesi lazım. Yani direkt olarak bizim konumuz, Türkiye-Ermenistan arasındaki bir konu değil. Orayla da bu işin bağlantısı, ilgisi var. Tüm bunlara rağmen alt düzeyde yapılmış olan çalışmalarda Ermenistan eğer samimi bir davranış ortaya koyarsa dün akşam yaptığımız görüşmelerden sonra bugünkü görüşme bir yerde yol haritasını belirleyebilir.