PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Telefondaki doktor hakim karşısında


kelebek35
01-28-2009, 10:30
Eskişehir'de icapçı (acil durumlar için evinde nöbet tutan doktor) olarak görev yaptığı hastaneye ilçeden sevk olan 84 yaşındaki hastaya müdahale ettiren doktor yargılanıyor.


Eskişehir'de icapçı (acil durumlar için evinde nöbet tutan doktor) olarak görev yaptığı hastaneye ilçeden sevk olan 84 yaşındaki hastaya, evden telefonla yönlendirdiği sağlık personeli aracılığıyla müdahale eden Uzman Dr. A.T'nin (41) taksirle ölüme neden olduğu iddiasıyla yargılanmasına başlandı.
Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan sanık kardiyoloji uzmanı Dr. A.T. hazır bulundu.
Mahkeme heyeti, savcının iddianameyi okumasının ardından sanıktan savunma yapmasını istedi. Dr. A.T, 29 Ocak 2006'da meydana gelen olay günü Eskişehir Devlet Hastanesinde icapçı olarak görev yaptığını, o gün hastaneden arayan personelinin Sivrihisar ilçesinden sevk edilen Fatma Zehra Minnet (84) hakkındaki bilgi ve bulguları kendisine ilettiğini söyledi.
Söz konusu bulgulara göre, hastanın, acilen ileri bir tedavi merkezine sevkinin gerekmediğine karar verdiğini ve Devlet Hastanesinin kroner yoğun bakımı servisine yatırılmasını telefonla bildirdiğini ifade eden Dr. A.T, sağlık personeline uygulanacak tedaviyi de telefonla belirttiğini ve buna göre uygulama yapıldığını bildirdi.
Uzman Dr. A.T, savunmasına şöyle devam etti:
''Ertesi gün hastada beklemediğimiz, ani gelişen solunum ve kalp durması olayı gerçekleşti. Hemşire ilk müdahaleyi yapmış, hastanedeki uzman doktor hastanın öldüğünü tespit etmiş. Olay bundan ibarettir. Servisteki kalple ilgili EKG ve grafilerde kalp krizi ile ilgili hiçbir belirti görülmemiş ve bana bildirilmemiş. Hastanede de olsam aynı tedaviyi uygulayacaktım. Hasta 84 yaşında olduğu için ilaçla daha fazla müdahale şansımız bulunmamaktadır. Meydana gelen gelişme, öngörülemeyecek bir gelişmedir. Kusurum yoktur. Suçsuzum. Yaptığım uygulama ve prosedür hastanedeki Tedavi Hizmetleri Yönetmeliği'ne uygundur.''
Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmesi için davayı erteledi.
-OLAY-
Yaşamını sürdürdüğü Sivrihisar'da 29 Ocak 2006 tarihinde rahatsızlanıp ilçe Devlet Hastanesinden Eskişehir Devlet Hastanesine sevk edilen Fatma Zehra Minnet'e, icapçı kardiyoloji uzmanı Dr. A.T'nin evden telefonla yönlendirdiği sağlık ekibince müdahalede bulunulmuştu.
Minnet, 30 Ocakta müdahaleye rağmen hayatını kaybetmişti. Fatma Zehra Minnet'in kızı Hamiyet Rehber, Dr. A.T'den görevini yaparken gereken özeni göstermediği iddiasıyla şikayetçi olmuştu.
Cumhuriyet Savcılığının 21 Mayıs 2006 tarihinde hazırladığı iddianameyle 1. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davada Dr. A.T. tutuksuz yargılanmaya başlamıştı. Aralık 2007'de 1. Asliye Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararı verdiği dava, 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

haber7