PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye, İran ve Malezya ortak oluyor!


*fanii*
12-13-2007, 16:41
İran, Türkiye ve Malezya el ele İslami otomobil üretiyor...

İran'ın kamu işletmesi İrankhodro'nun Başkanı Manteghi, Türkiye ve Malezya ile ortak olarak 'İslami otomobil' üreteceklerini açıkladı. Otomobilde kıbleyi gösteren bir pusula ve Kuran bölmeleri olacak

Türkiye'nin, İran ve Malezya ile ortak bir girişime imza atarak "İslami otomobil" üreteceği belirtildi. Ortadoğu'nun en büyük otomobil üreticisi olan İran kamu işletmesi İrankhodro'nun Başkanı Manuçehr Manteghi'nin yaptığı açıklamaya göre, İslami oto yalnızca Müslüman ülkelerin topraklarında üretilecek ve öncelikli olarak İslam pazarında piyasaya sürülecek. Manteghi, bu ortak yatırımın İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkelerin girişimi olacağını vurguladı.

AFP'nin haberine göre, dün Tahran'da gazetecilere açıklama yapan Manteghi, "İslami oto İKÖ üyesi ülkelerin ortak yatırımı olacak ve Müslüman ülkeler pazarını hedef alacak. Böylelikle üretici Müslüman ülkelerin ekonomi ve sanayiine katkı yapılacak" dedi.

İranlı yetkili, gelecek ocakta Türkiye ve Malezya'nın otomobil firması Proton'dan gelecek heyetlerin Tahran'da buluşacağını ve proje için ön çalışma yapacağını kaydetti. Manteghi, bu toplantıya Türkiye'den hangi firma ya da kurumun katılacağını açıklamadı.

Proje Mart 2008'deki İKÖ zirvesinde enine boyuna tartışılacak. İKÖ tarafından kabul görmesi halinde Mart 2008'de projeye başlanacağını belirten Manuçehr Manteghi, 200-500 milyon dolarlık yatırımın 3 yıl içinde tamamlanacağını söyledi.

İslami otonun henüz dizayn edilmediğini söyleyen Manteghi, fabrikanın ya İran'da ya da Malezya'da kurulacağını ve projenin liderliğini İrankhodro'nun yapacağını belirtti. İsteyen Müslüman ülke projeye ortak olabilecek.

Proton'un Müdürü Syed Zeynelabidin Syed Muhammed Tahir, geçen kasımda yaptığı açıklamada, İslami otomobilde kıbleyi gösteren pusula ile Kuran konulacak özel bölmeler bulunacağını belirtmişti. İranlı yetkili Manteghi ise İslami otoya İslami aksesuarların sonradan bir seçenek olarak ilave edileceğini kaydetti.

Manteghi, otonun 6000 ile 8000 euro (8.800 dolar-11.700 dolar) arasında satılacağını sözlerine ekledi.

kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=314172)