PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Döviz kurunu VOB’da sabitleyen ihracatçı maceraya atılmayacak


Hasret
01-27-2009, 16:45
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) projesiyle, ihracatçı Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda (VOB) bir kaç aylığına kuru sabitleyebilecek.

Matriks’in ihracatçılara uygun hale getirdiği yazılımla bilgisayar ve cep telefonundan, döviz hareketlerini anında izleyebilen ihracatçının tüm girdilerini YTL’ye çevirebilmesine olanak sağlıyor ve fiyat tutturmasını kolaylaştırıyor. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dolar ve Euro’daki oynaklık nedeniyle ihracatçının fiyat verirken hatalar yaptığını, siparişleri kaçırdığını ya da bir maceraya atıldığını belirterek, "Bir kaç aracı kurum ve banka ile anlaşacağız. İhracatçı bir kaç ay için kuru sabitleyebilecek. Böylece fiyat tutturma problemini kısmen aşacak, sipariş kaçırmayacak. Bir maceraya atılıp zarar etmeyecek" dedi.

Spekülatörler kullanıyor

Tanrıverdi "VOB’da her an kurlar belirleniyor ama bunu şu anda spekülatörler kullanıyor. Biz bu piyasayı gerçek ihracatçıya açarak, derinlik kazandıracağız. Bizim öngörümüz gelecek aylarda da kurda oynaklık olması. Bu hizmet sayesinde ihracatçı kuru sabitleyip kendini garanti altına alabilecek" diye konuştu.

Ücretsiz hizmet

Matriks’in ihracatçılara uygun hale getireceği program’da VOB’daki döviz hareketlerinin yanı sıra Anadolu Ajansı ile Reuters’in haberlerine, sektörle ilgili gelişmelere, İHKİB’in duyurularına da yer verecek. Tanrıverdi, normalde bir bedel karşılığında böyle bir ekrana abone olunurken, bu hizmetin ücretsiz verileceğini söyledi. 5 bin dolarlık ihracatta bile VOB’da kur sabitleme yapabileceğini belirten Tanrıverdi şunları söyledi: "Mayıs ayında Euro 2.07 idi. Temmuz’da 1.76’ya gerilemişti. Mayısta sipariş alıp, ödemeye temmuzda kavuşan ihracatçı yüzde 15 maliyet farkıyla karşılaştı. Sistemi kullanıyor olsa zarar etmeyecekti." İhracatçıya 6 ay sürecek eğitim vereceklerini de anlatan Tanrıverdi, eğitimin patronları ve profesyonelleri kapsayacağını söyledi. VOB’da kur piyasasının derinleşmesiyle ithalatçının da bundan faydalanacağını dile getiren Tanrıverdi, bütün sektörlere sistemi kullanmalarını önerdi.

İTKİB’in yeni logosuna 4 ok figürü girdi

İSTANBUL (http://www.hurriyet.com.tr/index/istanbul/) Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) logosunu yeniledi. İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, seçtikleri logoda, insanlığın ortak dil arayışının doğal uzantısı olan 4 ok figürünün İTKİB çatısı altında yer alan, "İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul (http://www.hurriyet.com.tr/index/istanbul/) Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), İstanbul (http://www.hurriyet.com.tr/index/istanbul/) Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ile İstanbul (http://www.hurriyet.com.tr/index/istanbul/) Halı İhracatçıları Birliği’ni (İHİB)" temsil ettiğini vurguladı. Tanrıverdi, "Oklar dünyaya birlikte açılımı ifade ediyor" dedi.