PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye ile IMF arasındaki görüşmelere ara verildi


Hasret
01-27-2009, 16:32
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek görüşmelere ara verildiğin doğruladı.

Bu konuyu uluslararası haber ajansları dünyaya duyurdu.
Hurriyet.com.tr Ankara (http://www.hurriyet.com.tr/index/Ankara/) muhabiri Aysel Alp, akşam saatlerinde Ankara (http://www.hurriyet.com.tr/index/Ankara/)’da verilen bir resepsiyonunda bu kritik gelişmenin tüm detaylarını aldı.
İşte o detaylar:

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek (http://www.hurriyet.com.tr/index/mehmet_şimşek/) akşam saatlerinde Türkiye ile IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) arasındaki görüşmelerin durduğunu açıkladı. Bu açıklama kulislere ve Reuters haber ajansına “görüşmeler askıya lındı” başlığıyla geçti.
Aysel ALP YAZIYOR


-Ancak bizim yaptığımız araştırmalara göre Reuters’in dediği gibi görüşmeler askıya alınmadı. Daha detaya indiğimizde bu gelişmenin “askıya alınma” değil, yalnızca bir ara verme olduğu ortaya çıktı.
-Hükümete yakın kaynaklar ise şöyle söylüyor:
“Şu anda Türkiye ile IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) arasıdaki görüşmeler durmuştur ancak bu askıya alındığı anlamına gelmez. Askıya alındığı haberleri yanlıştır. Çünkü Davos toplantılarında bu görüşmeler devam edecektir”.
-Saat 19:09’dan itibaren Reuters ve Anadolu Ajansı IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) ile anlaşma ile ilgili değişik haberler geçti. Bu haberler şöyle gelişti:
Saat 19:09
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren Bakanlar Kurulu'nda IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) yürütülen görüşmelerin ele alındığını ve konuyla ilgili Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek (http://www.hurriyet.com.tr/index/mehmet_şimşek/)'in kısa bir süre içinde bir açıklama yapacağını söyledi.
Saat 19:10
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek (http://www.hurriyet.com.tr/index/mehmet_şimşek/), IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) ile ilişkiler konusunda, Hazine Müsteşarlığı'nın kısa süre içinde yazılı bir açıklama yapacağını belirtti.
Saat 19:20
Reuters haber ajansı, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) ile görüşmelerin askıya alındığını duyurdu.
Saat 19:22
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek (http://www.hurriyet.com.tr/index/mehmet_şimşek/), Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkiler konusunda, Hazine Müsteşarlığının kısa süre içinde açıklama yapacağını bildirdi.
Şimşek, Merkez Bankasının düzenlediği kokteyle girişi sırasında gazetecilerin IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) ile ilişkilerde gelinen noktaya ilişkin soru üzerine “Hazineye talimat verdim. Birazdan basın açıklaması yapılacak” dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) ile ilişkilerin Bakanlar Kurulunda gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine, konunun Bakanlar Kurulunda görüşüldüğünü, Devlet Bakanı Şimşek'in süreci takip ettiğini, açıklamayı Şimşek'in yapacağını bildirdi.
Saat 19:31
Anadolu Ajansı, Şimşek imzasıyla Hazine'den yapılan yazılı açıklamaya göre, IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) ile yürütülen program çalışmalarının içeriğine ilişkin birçok konuda genel hatlarıyla mutabakat sağlandığını bildirdi.
Saat 19:45
Şimşek, Merkez Bankası'nın kokteylinde gazetecilerin soruları üzerine Reuters'ın haberini doğruladı ve "Bazı noktalarda henüz çalışmaları bitiremediğimiz için işte kısa bir... bir süre ara verilecek. Ondan sonra da tekrar o kalan unsurlar üzerinde fikir ayrılıkları giderildikten sonra tekrar belli bir noktadan devam edilecek” dedi.
Saat 20:04
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek (http://www.hurriyet.com.tr/index/mehmet_şimşek/), IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/) ile görüşmelerde bazı noktalarda henüz çalışmaların bitirilemediğini ifade ederek, “Davos'ta ben görüşmelere devam edeceğim. Dolayısıyla önümüzdeki dönem dediğimiz... Önümüzdeki haftalar, günler. O şekilde algılanmasında fayda var. Bazı noktalarda henüz çalışmaları bitiremediğimiz için işte kısa bir... bir süre ara verilecek. Ondan sonra da tekrar o kalan unsurlar üzerinde fikir ayrılıkları giderildikten sonra tekrar belli bir noktadan devam edilecek” dedi.
Saat 21:30
IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/), görüşmelerde önemli aşama kaydedildiğini kalan konuların özellikle orta vadeli reformlar olduğunu ve yakında sonlanacağını açıkladı.

Kulislerdeki soru ise şu: “Peki bu anlaşmazlık nerede? Henüz doğrulatılamayan iki anlaşmazlık noktası var.
Birincisi şu:
-IMF şunu istiyor: “Türkiye’nin IMF (http://www.hurriyet.com.tr/index/imf/)’ye 8,5 milyar dolar borcu var. Vereceğimiz 20 milyar dolar krediden bu borç düşülsün”
Bir diğer anlaşmazlık noktası ise şöyle:
-Yapısal konularda anlaşma sağlanamıyor.