PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Merkez enflasyon tahminini düşürdü


Hasret
01-26-2009, 16:00
Merkez Bankası, enerji fiyatlarındaki düşüş ve toplam talebin zayıf seyri nedeniyle orta vadeli enflasyon tahminlerinde aşağı yönlü güncelleme yaptı.

MB Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.8 olmak üzere, yüzde 5.4 ile yüzde 8.2 aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı.
2009 yılı sonunda enflasyon orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 5.9 ile yüzde 9.3 arasında hedefleniyordu.
Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında, enflasyonun 2010 yılında orta noktası yüzde 5.8 olmak üzere, yüzde 4 ile yüzde 7.6 aralığında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini de söyledi.


2011 yılı sonunda ise enflasyonun yüzde 5.2 düzeyine düşeceğinin öngörüldüğünü belirten Yılmaz, tahminlerin son dönemde gerçekleşen faiz indirimlerine rağmen, yıl sonunda enflasyonun hedefin altında kalma olasılığının arttığına işaret ettiğini de belirtti.
İKİ FARKLI SENARYO
Küresel krizin etkilerinin önemine vurgu yapan Yılmaz, bu ortam nedeniyle iki farklı senaryo da hazırladıklarını bildirdi.
Yılmaz, ilk senaryoda 2009 yıl sonu itibarıyla enflasyonun orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 6.2 ile yüzde 9 arasında, 2010 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.6 olmak üzere yüzde 4.8 ile yüzde 8.4 arasında, 2011 yılında ise yüzde 6.1 düzeyinde olmasının tahmin edildiğini ifade etti. Yılmaz, “Bu tahminler, dünya ekonomisinde beklenenden erken ve hızlı bir toparlanma olması halinde, 2009-2011 yılları için sırasıyla yüzde 7.5, 6.5 ve 5.5 olarak ilan etmiş olduğumuz enflasyon hedeflerine ulaşılabilmesi için 2009 yılının sonlarına doğru ölçülü faiz artırımlarına gidilmesinin gerekebileceğine işaret etmektedir” dedi.
İkinci senaryoda 2009 yılı boyunca ölçülü faiz indirimlerinin devam edeceği varsayımı altında, enflasyonun 2009 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4.6 ile yüzde 7.4 arasında, 2010 yılı sonunda orta noktası yüzde 4.6 olmak üzere, yüzde 2.8 ile yüzde 6.4 arasında, 2011 yılında ise yüzde 4.1 düzeyinde gerçekleşeceği tahminini aktaran Yılmaz, “Bu tahminlerimiz, küresel ekonomide beklenenden daha uzun süreli bir durgunluk yaşanması halinde, 2009 yılı boyunca ölçülü faiz indirimlerinin devam etmesi durumunda dahi enflasyonun orta vadeli hedeflerin altında kalacağına işaret etmektedir” dedi.
Türkiye bedeli 2001’de ödedi
Yılmaz, dünyanın içinden geçtiği krizi Türkiye’nin 2001 yılında yaşadığını ve bugün gelişmiş ülkelerin yaptığı mali sistemi yapılandırma tedbirlerini 2001’de aldığını vurguladı. Bunun için Türkiye’nin milli gelirinin dörtte biri oranında maliyet ödediğini söyledi. Ancak bugün o ülkelerin yaptığı iç talebi canlandırarak ekonomiyi büyütücü önlemler aldıklarını ifade eden Yılmaz, Türkiye’nin benzer önlemler alabilmesi için mali alanının dar olduğuna işaret etti. Bu tür önlemler alırken, orta vadede bütçe dengelerini bozmayacak, enflasyonu tehlikeye atmamaya dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Yılmaz, otomotiv başta olmak üzere bazı sektörlerin küresel kriz nedeniyle talepleri bulunduğu ve bu taleplerin Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alındığının anımsatılması üzerine, “Burada bir çelişki sözkonusu değil. Ekonominin daraldığı dönemlerde devresel hareketlerle karşılık verilebilir. Ancak bunlar orta vadede mali disiplini bozmayacak tepkiler olmalıdır” dedi.
Merkez Bankası’nın İstanbul (http://www.hurriyet.com.tr/index/istanbul/)’a taşınmasına ilişkin bir takvim olup olmadığı sorusuna ise Yılmaz, hükümetin Meclis’e gönderdiği yasa tasarısı bulunduğunu bunun dışında herhangi bir gelişme olmadığını belirtti.