PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşte otomobilde moda renkler !


*fanii*
12-12-2007, 17:30
Otomobil alıcıları hangi renkleri daha çok tercih ediyor? İşte yanıtlar..

Türkiye dahil olmak üzere yıllardır gümüş rengi 'cool' bulup evet diyen otomobilseverler artık şıklığın rengi beyazı tercih ediyor. Lüks oto tutkusunun dünya çapında artması ve minimalizmin küreselleşmeyle yayılması, beyazı otomobilde en çok tercih edilen renk yaptı.

Toplumsal statüsüne önem veren dışa dönük otomobilseverlerin tercihi olan beyaz renkli oto sayısındaki artışı Türkiye yollarında da farketmek mümkün. Türkiye'nin son aylarda aralıksız büyüyen bir lüks oto pazarı olması, beyaz renge 'evet' diyen Türklerin sayısındaki artışın en önemli nedeni.

Birbirinden farklı renk seçenekleriyle üretilen otomobiller tüketicilere adeta renk cümbüşü sunarken otomobilseverlerin dünyasına da ışık tutuyor. Renk tercihlerinden işkolik mi, tutkulu mu, gösteriş düşkünü mü, agresif mi olduğu anlaşılan otomobilseverler en zor kararı renk belirlerken veriyor.

İşte bu zorlu tercihlere göre oluşan 'otomobil renk modası'nda son durum beyaz rengi işaret ediyor. DuPont tarafından hazırlanan 'Renk Popülaritesi Raporu'na göre, yedi yıllık birinciliğinin ardından serinkanlı 'cool' kişilerin tercihi gümüş, beyaz renk ile girdiği zorlu rekabetten mağlup çıktı.

Rapora göre Kuzey Amerika'da beyaz renk lider, Japonya ve Meksika'da ise beyaz gümüş'ten fazla tercih ediliyor. Avrupa'da ise genelin aksine agresif kullanıcıların rengi siyah hâlâ lider.

AVRUPA; Siyah renk piyasanın yaklaşık yüzde 25'i ile gümüşü geçerek en popüler renk olma özelliğine sahip. Siyah, MPV sınıfı hariç Avrupa'daki tüm araç segmentlerinde lider konumda. Avrupa'da daha canlı olan mavi ve kırmızı gibi renklere bağlılık bulunuyor.

KUZEY AMERİKA; Beyaz renk genel piyasanın yüzde 19'u ve kamyon/4x4 piyasasının yüzde 26'sı oranında toplam popülariteye sahip. Gümüş, orta/CUV ve kompakt/spor segmentlerinde hakimken, beyaz Kuzey Amerika'da lüks segmentte siyah ile popülaritede çok yakın ilerliyor. Fakat 2006 yılı 'Renk Raporu'ndan bu yana popülaritede yüzde 5'lik bir gerileme kaydetti.

MEKSIKA; Beyaz renk ülke toplam piyasasının yüzde 32'si ile liderliği aldı. Gri ve kırmızı sırasıyla yüzde 15 ve 13 oranlarıyla Meksika'daki ilk üçü oluşturdu.

JAPONYA; Beyaz renk piyasanın geçen yıla ait popülaritesi ile bağlantılı olarak toplam yüzde 24 gibi bir oranla lider. Gümüş, 2006 raporunun yüzde 5 aşağısında kalarak, yüzde 22 ile yakın ara ikinci sırada yer alıyor. Kuzey Amerika'ya benzer şekilde, gümüş, Japonya'daki orta ve kompakt/spor segmentlerinde ön sıralarda yer alıyor.
Beyaz renk dünyada 4x4'lerle büyüyor

KUZEY Amerika, Avrupa, Meksika, Brezilya, Japonya, Çin ve Güney Kore'de 2007 model üretilen araçları kapsayan araştırma beyaz renk modasını şöyle açıklıyor: "Ev döşeme, tüketici ürünleri ve endüstriyel tasarımda olduğu gibi otomotivde de saflığın ve minimalizmin rengi olan beyaz artık daha çok tercih ediliyor. Beyaz, 4x4'ler için çok önemli bir renk olmayı sürdürüyor. Kırmızının popülaritesi ise toplamda yüzde 2 oranında artış ile büyüme gösteriyor."

kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=312767)