PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CHP'li Haluk Koç'tan tarihi 367 itirafı


Kalpsiz_
12-12-2007, 05:41
Genel Başkanlık için Baykal'la yarışacak olan CHP eski Grup Başkan Vekili Haluk Koç, Meclis'i kilitleyen 367 tezi ile 27 Nisan bildirisi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Koç, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ortaya atılan '367 şartını inandırıcı bulmadığını' söylüyor. Partisinin 27 Nisan bildirisine yönelik tavrını da eleştiren Koç, "O gün 'demokratik ve meşru zeminde anamuhalefet partisi olarak ben siyasi ve hukuksal mücadeleyi yaptım. Bu benim işim kardeşim, bu benim görevim. Başkasının yorum yapması gerekmiyor' şeklinde bir değerlendirme yapıp, tavrımızı ortaya koymamız gerekirdi." diyor.



5 yıl boyunca partinin TBMM grup başkan vekilliğini yapan Haluk Koç, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde 367 tezini savunan isimlerin başında geliyordu. Hatta Meclis'teki ilk tur oylamanın hemen ardından '367 şartı uygulanmadı' iddiasıyla iptal için Anayasa Mahkemesi'nin yolunu tutan da kendisi olmuştu. Haluk Koç, düştüğü bu çelişkiyi şöyle izah ediyor: "Bireysel olarak aklım yatmasa da, bu bir parti politikası olarak uygulandı. Benim, grup başkan vekili olarak partinin oluşturduğu politikaları Meclis'te uygulama görevim vardı."

22. yasama döneminin en ateşli CHP'lisi olarak bilinen eski Grup Başkan Vekili Haluk Koç, bir süredir Deniz Baykal'ı koltuğundan indirmenin hesaplarını yapıyor. Haluk Koç, CHP'nin neden başarılı olamadığını irdelerken, solun halktan uzaklaştığını belirtiyor. 1970'lerde Ecevit'li CHP'nin yüzde 42'lere kadar çıktığına dikkat çeken Koç, merhumun, 1971 muhtırasına karşı anamuhalefet partisinin genel sekreteri olmasına rağmen görevinden istifa ettiğini hatırlatıyor. Ardından şöyle devam ediyor: "İktidarda Demirel vardı ama muhalefetteki Ecevit 'bu, demokrasiye yapılmış bir darbedir' diyerek partisinin genel sekreterliğinden istifa etti. Bu bir sivil duruştur, demokrasiye sahip çıkmadır. Ecevit, bir yıl sonra genel başkan oldu. Halkla iç içe olan CHP 1973'te yüzde 33'le birinci parti oldu. Demokrasiyi koruyarak ve kendi içinde uygulayarak 1977 seçimlerinde ise yüzde 42 oy aldı."

Haluk Koç, 2000'li yılların başında Deniz Baykal'ın ortaya koyduğu 'Anadolu solu'nun önemli bir açılım olduğunu; ancak içinin doldurulamadığını vurguluyor. Anadolu'nun geleneksel yapısıyla sosyal demokrasinin birbiriyle çelişmediğine işaret eden Koç, buna, "Komşusu aç yatarken tok yatan bizden değildir." hadisini örnek gösteriyor.

Mahkemede nöbet tutmuştu

CHP, Meclis'teki Köşk oylamasını Anayasa Mahkemesi'ne aynı gün taşımak için ilginç bir strateji izledi. Parti yönetimi, mahkemeden saat 17.00 için randevu aldı. Genel Kurul'daki görüşmeler uzayınca Grup Başkan Vekili Haluk Koç, önceden Yüksek Mahkeme'ye gelerek mesainin uzamasını sağladı.

'Anayasa net, 367 gerekir' diyordu

'367 şartı'nı pek inandırıcı bulmadığını belirten Haluk Koç, grup başkan vekilliği görevindeyken bu iddiayı sıkça dile getirmişti. Koç, seçimlerin ilk tur oylamasının hemen ardından da '367 şartı uygulanmadı' iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nin yolunu tutmuştu. Koç, 367'nin gerekliliğini o günlerde şöyle dile getiriyordu: "Anayasa'nın 102. maddesi çok nettir. Bu maddede karar yetersayısı ve toplantı yetersayısıyla ilgili özel ve istisnai düzenleme getirilmiştir. Buna göre cumhurbaşkanı seçimi her aşamada gizli olacaktır ve üçte iki çoğunlukla yani 367 katılımla yapılacaktır. Oturumu yönetecek olan Meclis başkanının bu sayının var olup olmadığını resmen ve mutlaka göz önüne alması gerekir."


Zaman