PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sınırda İsrail örneği


Kalpsiz_
12-05-2007, 06:25
Güneri CIVAOĞLU
İsrail ve Suriye'yi ayıran Golan Tepesi'nin üstündeki tesislere gitmiştim.

Bir tür "Teknoloji Merkezi" gibiydi.

Aşağıdan ateş açıldığında, füze ya da havan topu ateşlendiğinde bu teknoloji üssünde hadise müthiş bir süratle analiz ediliyordu.
30 saniyede nereden geldiği koordinatlarıyla ekranda görünüyordu.

Orayı vurmak üzere namlular kendiliğinden hareketlenmiş ve hedefe kilitlenmiş oluyordu. Teknoloji üssündeki subaylara sadece düğmeye basmak kalıyordu. Bir Filistin kampı kenarından da İsrail'deki sınıra yakın çocuk parkına ateş edilmişti... Anında saptanmış ve Golan Tepeleri'ndeki İsrail Teknik üssündeki namlular tarafından yok edilmişti. Kamptan kadın ve çocukları da olduğu için kıyamet kopmuştu. İsrail tepelerden aşağılara sınır ötesi harekât yapmak gereği duymamıştı bile.

PKK'ya ileri teknoloji
Hafta sonunda, TSK'nın sınır ötesinde bir PKK gurubunu vurması, böyle yorumlanmalı.
Sınırın hemen ötesinde 50-60 PKK'lı bir araya geldiler. Bu tarafa geçerek eylem koymaya hazırlandıkları istihbaratı alınınca, füzelerin, topçu ateşinin ve helikopterin hedefi oldular.
Vuruldular.
ABD ile varılan anlaşmanın sonucu söylemden eyleme geçişin işareti olabilir bu.
ABD'nin uyduları yöredeki en küçük bir hareketi dahi saptıyor. Anlaşılan bu bilgiler artık sadece ekranda kalmayacak. Türkiye'yle "gerçek zamanlı" paylaşılacak.
"Peki bundan önce neden bu istihbarat gelmiyordu?" sorusu üzücüdür.
Türkiye de kendi istihbarat uydusunu fırlatma sürecinde.
Ancak...
Bir bölgeyi sürekli göz altında tutmak için tek uydu yeterli değil. Büyük süratle dünyanın etrafında dönerken Türkiye Irak sınır boyunu sürekli gözetim altında tutmak için zaman koordinasyonu sağlanmış birden fazla sayıda uydu gerek. Sanıyorum bu ek görüntüler için de çabalar var. Aselsan da ileri teknoloji araştırma sonuçları devreye koymakta.
Elbette...
Sınır ötesine sıcak takip ya da harekât Türkiye'nin uluslararası hukuktan aldığı bir haktır.
Ne var ki... Küçük gruplara ayrışan PKK'yı etkin istihbaratla saptamadan, binlerce Mehmetçik sınır ötesine geçse de sonuç almak zor.
O nedenle, artık silahlı mücadele farklı konseptlere kaydırılıyor.