PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evlerde boş yere enerji harcayan 16 milyon verimsiz cihaz bulunuyor


ALONE53
12-15-2008, 12:30
Evlerde boş yere enerji harcayan 16 milyon verimsiz cihaz bulunuyor
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=770408&title=evlerde-bos-yere-enerji-harcayan-16-milyon-verimsiz-cihaz-bulunuyor

Enerji fiyatlarındaki artış ve küresel ısınma, elektrik ve yakıt tasarrufunun önemini tekrar gündeme getirdi. Artık tüm dünya, daha az enerji sarf eden ürünlere yöneliyor.



Eski elektrikli cihazlar enerjiyi adeta yutuyor. Türkiye'de evlerde fazla enerji tüketen 16 milyonu aşkın verimsiz cihaz bulunduğu tahmin ediliyor. 10 yaşın üzerindeki bu cihazların fazladan tükettiği elektrik bedeli ise yıllık 750 milyon YTL'yi buluyor. Eski cihazların daha az elektrik tüketen A sınıfı ürünlerle değiştirilmesi halinde bu miktar kadar tasarruf etmek mümkün. Elektrik fiyatlarına yılbaşından beri konutta yüzde 57, sanayide ise yüzde 49 oranında zam yapılmıştı. Yeni geliştirilen A sınıfı bir buzdolabı, sadece 44 wat'lık bir ampul kadar enerji sarf ediyor. Elektrik İşleri Etüt İdaresi uzmanlarına göre Türkiye'deki tüm buzdolaplarının A sınıfı olması halinde 10 yılda Keban Barajı'nın sağladığı enerjinin iki katı kadar tasarruf edilebilir. Ayrıca buna klimaların da eklenmesi halinde 10 yılda 120 milyon ağacın temizleyebileceği kadar karbondioksit gazı salınımı engellenebilir. Tüm elektrikli ürünler A sınıfı olursa bunun 10 yılda sağlayacağı tasarruf miktarı da 6 milyar doları buluyor. ABD'de üreticilere, enerji verimli ürün başına 100 dolara kadar teşvik sağlanıyor. Japonya'da ise enerji verimli ürün satın alanlar için ürün tutarının bir bölümü gelir vergisinden düşülebiliyor.

Adana, aa