PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Padişah içeceği salep, hazır kahveye rakip


ALONE53
12-12-2008, 19:52
Padişah içeceği salep, hazır kahveye rakip

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=769529&title=padisah-icecegi-salep-hazir-kahveye-rakip
Soğuk kış günlerinde insanların ısınmak için tükettikleri salep artık paketlerde satılıyor. Türkiye'nin önde gelen dondurma üreticisi Mado, toz içecek üreticisi Nazlı Gıda gibi firmalar paket salepleri piyasaya sürmeye başladı.




Ancak kökeni Osmanlı'ya dayanan ve 'Padişah içeceği' olarak bilinen salebe karşı ilgi azalıyor. Hazır kahve tüketimi ve bunların satıldığı kafelerin yaygınlaşması ile salep geri plana düşüyor.

Mado, özel yetiştirdiği İsviçre ırkının 'Saanen' keçisi ile Halep Kırması denilen keçinin melezleştirilmesiyle meydana gelen keçilerle salep üretiyor. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Kadriye Kanbur, salebin orkidenin yumrusundan elde edildiğini belirtirken, kendi salep ürünlerinde nişasta kullanmadıklarını kaydediyor. Kanbur, "Bu tür keçiler, güzel kokulu ve tatlı yiyeceklerle besleniyor. Bu besinler de keçinin etine ve sütüne de ayrıcalıklı tat ve rayiha verir. Bu da doğal olarak ürünlerimizin tadına yansıyor." diye konuşuyor. Mado'nun salebi sadece kendi pastanelerinde satışa sunuluyor. İstenirse paketleştirilmiş toz hali de satılıyor.

Aromalı içecek tozu markalarından olan Nazo da, Türk damak tadının vazgeçilmez içeceklerinden salepi kendi markasıyla tüketicilere sundu. Tarçını içinde barındıran Nazo Salep Aromalı İçecek Tozu, hem süt hem de su ile hazırlanabiliyor ve 18 gramlık 'bir içimlik' poşetlerde bulunuyor. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kurt, günlük salep üretim kapasitesinin yaklaşık 6 ton olduğunu belirterek, "Ancak son yıllarda salep tüketiminde azalma var. Kahve, cappuchino, çay, bitki çayları gibi farklı alternatif içecekler salebin yerini alıyor." değerlendirmesini yapıyor.

İnsanların daha çok tüketebilmesi için küçük paketler hazırladıklarını anlatan Kurt, buna rağmen satışların artmadığını ifade ediyor. Yoğurt ve süt markası Tikveşli de Salep rekabetine ortak oldu. Şirket 2007'den itibaren bir kilogramlık pakette satışa sunmaya başladı.

Hüseyin Keleş