PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Denizli'de internetten e-kurban dönemi


..::duyguseli::..
12-07-2008, 16:03
Türkiye'de ilk defa Denizli Ticaret Borsası (DTB)'nın sağladığı bir hizmetle hayvan pazarında internet üzerinden hayvan alım satımı yapılabiliyor.



http://www.habervaktim.com/resim/resim45457_2.jpg



DTB'nin www.denizlihayvanpazari.com (http://www.denizlihayvanpazari.com)' adlı internet sitesinden hayvan almak isteyen kişiler pazara gelmeden beğendiği hayvanın cinsi et kilosu, gibi özelliklerini diğer borsalarla kıyaslayarak ön bilgi sahibi oluyor. Buradaki hayvanlarla ilgili genel bilgileri öğrenen kişiler pazara gelip sahibiyle pazarlık yaparak kurbanlıklarını alabiliyor.

İl merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Eskihisar köyü yakınlarına kurulan hayvan pazarı, 16 bin 500 metrekaresi kapalı, toplam 55 bin metrekare alanda faaliyet gösteriyor. 4.5 milyon YTL'ye mal olan hayvan pazarında, aynı anda 40 bin hayvanın alım satımı yapılabiliyor.

DTB hayvan pazarı son yıllarda yaptığı yatırımlar ve yenilikler ile Avrupa Birliği standartlarında hizmet veriyor. Pazar yerine gelen araçlar içeri girerken dezenfekte ediliyor. Hayvanlar hastalıklı olup olmadığı veterinerler tarafından kontrol edilip, gebe olup olmadığını ücretsiz veterinere kontrol ettirebiliyor. Hayvan pazarı onlarca kamera ile sürekli kontrol edilerek hırsızlığın önüne de geçilmeye çalışılıyor.

DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, sanal ortamda alıcı ve satıcıları buluşturmak için internet üzerinden böyle bir sistem kurduklarını söylüyor. Tefenlili, sistem hakkında şu bilgileri verdi: "Canlı hayvan pazarları içinde bir ilki geçekleştirdik. Hayvanını satmak isteyen hiç para ödemeden borsaya müracaat ediyor. Hayvanın özellikleri siteye yazılıyor. İnternetten hayvanı ve özelliklerini görenler borsaya gelip pazarlıkla alabiliyorlar."

Sektörlerin artık kabuk değiştirmeye başladığına dikkat çeken Tefenlili, "Borsaların asli görevi alıcı ve satıcıyı bir araya getirmek. Artık insanlar zahmetsiz bir şeyler alsın istiyoruz. Hayvanların borsadan geçmesi kayıt altında olması demektir. Sağlıklı olması demektir, özellikle canlı hayvan pazarında hırsızlık çok oluyor. Buradan hırsızlık olayı yok denilecek kadar azdır." diye konuştu.

İnternetten şimdiye kadar 300 civarında kişinin alışveriş yaptığını belirten Tefenlili, "İnternette insanlar biraz tedirgin oluyor. Fakat alışanlar devam ediyor. Bir kişi Tekirdağ'dan gelerek 100 tane hayvan aldı." dedi.

DTB'nin hayvan pazarı sorumlusu Özkan Toklu ise hayvan pazarının AB standartlarında örnek bir proje olduğunu vurguladı. Antalya, Kastamonu, Elazığ ve Manisa gibi şehirlerin borsalarından pazara bakmaya gelenler olduğunu belirten Toklu, "Bu illerde benzerleri yapılmaya çalışılıyor. Kurban döneminde hizmet anlayışını değiştirmeye çalışıyoruz." dedi. DTB veteriner hekimi İsmail Hıçkıran da halkın sıhhi şartlarda kurban alabilmesi, hayvanların salgın hastalıklardan korunabilmesi ve büyük baş hayvanların gebe satılmaması için ücretsiz kontrol ettiklerini açıkladı.

Hayvan pazarının imkânlarından hem alıcı hem de satıcılar memnun. Pazara Ağrı'dan 50 hayvan getirdiğini söyleyen Ali Mendi, 34'nü birkaç gün içinde hemen sattığını söyledi. Mendi, "İnternetten bakarak geliyorlar. Pazarlığını yapıp satıyoruz." dedi. Zakir Kılıç da hayvan pazarının çok güzel olduğunu ifade belirtirken, bir başka satıcı ise 28 yıldır hayvan alım satımı yaptığını, borsanın hizmetlerinden çok memnun olduğunu söyledi.

İlk kez Denizli hayvan pazarına geldiğini dile getiren Fazıl Sarıdoğan "Buradaki teşkilatı gördüm, seneye yine buraya nasip olursa geleceğim. Böyle bir şeyi İstanbul'da görmedim Yağmur, kış, kar sıkıntısı çekmeden hayvanımızı satabiliyoruz." şeklinde konuştu.

Eskiden hayvan pazarında üstünün başının çamur olduğunu belirten Şaban Apak da "Böyle bir yer Uşak'ta, Afyon'da yok. Diğer yerlerde çok küçük park sorunu yaşanıyor. Birçok problem oluyor." dedi. Kendisinin Isparta'dan geldiğini söyleyen Erol Apay ise seçtikleri bir kurbanlığı internetten oğluyla beğendiklerini, almaya geldiğini bildirdi.

habervaktim..

ALONE53
12-08-2008, 19:50
saolasın..