PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bankacılar krizde olgun davrandı


ALONE53
11-21-2008, 15:05
Bankacılar krizde olgun davrandı
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=762536&title=bankacilar-krizde-olgun-davrandi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirdiği bankalara, sektörün patronu konumundaki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) destek ve uyarı bir arada geldi.



BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların kriz sürecinde pek çok gelişmiş ülkenin bankalarından daha olgun davrandığını söyledi. BDDK'nın bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuşu sırasında açıklamalar yapan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, küresel mali krizin etkilerinin yoğunlaştığı 15 Eylül'den bu yana sektörün önemli bir performans sergilediğini belirtti. "Bankalarımız pek çok gelişmiş ülke bankalarına göre çok daha olgun davranmıştır. En çok denetlenen, izlenen ve en ağır cezai sorumluluklarla karşı karşıya olan sektör bankacılık sektörüdür." diyen Bilgin, piyasalarda yaşanan güven ve beklenti krizi aşıldıktan sonra bankaların ellerindeki fonları piyasaya kullandırmak için her türlü gayreti göstereceğini vurguladı. Bankaların diyalog ve işbirliğine açık olmalarını isteyen Bilgin, yasaların elverdiği ölçüde esneyebilmenin önemine dikkat çekti. Banka sermayelerinin güçlü olduğunu ve sistemin krize yığınakla girdiğini belirten Bilgin, küresel mali kriz sürecindeki en önemli riskleri likidite ve kredilerin geri dönüşünde aksama olarak sıraladı.

Ekonomi ve bankacılık sistemi için kesinlikle "kredi kanallarının kapatılmaması'' gerektiğinin altını çizen Bilgin, kredi kanallarının açık olmasının bankacılar ve BDDK kadar ekonomideki diğer aktörlerin de gayretine bu dönemde çok daha kuvvetli bir şekilde bağlı olduğuna dikkat çekti. Bilgin, "Bize göre, bu anlamda finansal istikrar olmadan fiyat istikrarının gerçekleşmesi olasılığı da düşüktür.'' şeklinde konuştu. Reel sektör firmalarının da gerçek durumlarını yansıtan, şeffaf ve işbirliğine açık olmasının aynı derecede önemli olduğunu kaydeden BDDK Başkanı, her bankanın durumunun farklı olduğunu, dolayısıyla her bankanın gücü ölçüsünde bu iletişime açık olması gerektiğini belirtti. Ankara, Cihan