PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : IMF ile anlaşma kesin kredi miktarı net değil


ALONE53
11-21-2008, 15:02
IMF ile anlaşma kesin kredi miktarı net değil

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=762546&title=imf-ile-anlasma-kesin-kredi-miktari-net-degil
Hükümetin IMF ile anlaşma sinyali vermesinin ardından, buradan gelecek paranın miktarına ilişkin tartışmalar başladı. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın IMF'den 20-40 milyar dolar arasında kredi alınabileceğine yönelik açıklamasını Devlet Bakanı Mehmet Şimşek teyit etmedi.



Başbakan Tayyip Erdoğan ise görüşmelerin sürdüğünü ve kredi miktarının henüz belli olmadığını söyledi. "IMF'ye verdiğimiz bazı teklifler var, anlaşmanın içeriği önemli olacak. ABD'deki görüşmelerden ümitli olduğumu söyleyebilirim." diyen Başbakan, Hindistan ziyaretinden dönene kadar IMF konusunda belli bir mesafe alınacağını kaydetti. IMF ile Türkiye'nin menfaatleriyle uyumlu, önceliklerini dikkate alan bir program üzerinde çalıştıklarını belirten Şimşek ise bu programın içeriği, finansman boyutu, süresi konularıyla, rakam beyan etmek için son derece erken olduğunu belirtti. Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı yetkililerine göre ise Fon'dan gelecek para 15 milyar doları geçmez.


AK Parti MYK'dan iki üyenin verdiği bilgiye göre, kurulun önceki günkü toplantısında Başbakan Erdoğan, IMF ile 20-40 milyar dolar arasında bir kaynağı içeren bir ihtiyati stand-by anlaşması üzerinde çalışıldığını anlattı. IMF ile görüşmelerde büyüme hedefi üzerinde de durulduğunu belirten MYK üyesi, Türkiye'nin 2009 büyüme hedefini yüzde 4 olarak açıkladığını, IMF'nin ise bunu yüzde 2'ye çekmek istediğini kaydederek, "Büyümenin yüzde 4 olması için daha çok kaynağa ihtiyaç var." dedi. Yetkili, "Burada, IMF ile yapılacak anlaşmada rakamdan çok IMF ile akredite olmak önemli, öyle bakmak gerek. Arkadaşlar orada görüşmeleri sürdürüyor. Görüşmelerin kısa sürede tamamlanıp anlaşmaya varılacağını bekliyoruz." diye konuştu. Bir başka AK Parti yetkilisi ise şunları aktardı: "Burada anlaşma ihtiyatî olacak ve kredinin açılması önemli; miktarının ne kadar olacağı önemli değil. Kredi açılır, ister kullanırsınız ister kullanmazsınız. Limitin hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. Ancak ihtiyaç olduğunda şartlar piyasaya göre çok daha iyi olduğu için, IMF'den kullanmak daha akıllıca." TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelişi sırasında gazetecilerin IMF anlaşmasına ilişkin soruları üzerine Bakan Şimşek, "O açıklamayı yapan arkadaşlara sorun." demekle yetindi. Şimşek, IMF ile anlaşma konusunda önemli bir mesafeye vardıkları zaman gerekli bilgilendirmeyi yapacaklarını belirterek, "Ama henüz o aşamada değiliz. Görüşmelerde önemli mesafe kaydediliyor, ama teknik düzeyde üzerinde çalıştığımız birçok konu var. Bahsedilen rakamlar benim teyit edeceğim türden rakamlar değil." dedi. Karşı karşıya bulundukları küresel krizin birtakım yansımaları olacağını vurgulayan Şimşek, "Bu yansımaları en aza indirgemek için Türkiye olarak bizim, dış kaynak ihtiyacımızı karşılayabilecek bir program üzerinde çalışılıyor." diye konuştu. Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı konusunda kamuoyu ile bir rakam paylaşmak istemediğini, bunun önümüzdeki dönemde küresel ekonomi ve finansal piyasaların nasıl gelişeceğine bağlı olduğunu anlatan Şimşek, "IMF ile yapacağımız programın Türkiye'nin öncelikleri, menfaatleri ve reform süreciyle uyumlu olmasına büyük özen gösteriyoruz. Tartıştığımız konulara bu içerikte bakılabilir." şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan ise IMF ile görüşmelerin devam ettiğini ancak kredi miktarının henüz belli olmadığını söyledi. Hindistan'a yapacağı seyahat öncesinde açıklama yapan Erdoğan, bir soru üzerine, "IMF ile görüşmeler devam ediyor, bugün de bilgi talep ettiler ancak kredi miktarı henüz yerli yerine oturmadı." dedi. Erdoğan, "Bizim IMF'ye verdiğimiz bazı teklifler var, anlaşmanın içeriği önemli olacak ancak ABD'deki görüşmelerden ümitliyim. Ben dönene kadar belli bir mesafe alınmış olacak." diye konuştu.

'15 milyar dolardan fazla gelmez'

Bu arada edinilen bilgilere göre, hükümet yetkilileri arasında IMF ile 20'nci anlaşmanın türü konusunda henüz mutabakata varılmış değil. Ancak ağırlık kazanan görüş ihtiyatî stand-by yapılması ve kaynağın gerek duyulması halinde kullanılması. Piyasalar ve iş dünyası ise normal stand-by yapılması gerektiğini savunuyor. Hazine ve DPT yetkililerine göre de özel bir durum olmadıkça Fon'dan gelecek para 15 milyar doları geçmez. Küresel kriz devam ederken miktar telaffuzunun doğru olmayacağını aktaran yetkililer, "20 ile 40 milyar dolar arasındaki bir miktarın gelmesi kolay değil. Ancak 10 milyar doların altına da kesinlikle düşmez." tespitini yapıyor.

Ercan