PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Benzin satışları düşüyor, taşıt sayısı artıyor..


..::duyguseli::..
11-02-2008, 19:05
Artan ham petrol fiyatlarının yanı sıra yüksek vergi oranları nedeniyle dünyanın en pahalı benzinini tüketen ülkelerden biri olan Türkiye'de yılın ilk 5 ayında benzin satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10 düştü.



http://www.habervaktim.com/resim/resim26516_2.jpg
Buna karşılık Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 artışla 386 bin 933 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı.


Uluslararası piyasalarda yılın başında 100 dolar seviyelerinde olan ham petrolün varil fiyatı Temmuz'da 140 dolara kadar ulaştı. Petrolde yüksek oranda ithalatçı olan Türkiye'de akaryakıt fiyatları da artmaya devam ediyor.

Bu arada Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının yaklaşık yüzde 70'ini Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile Katma Değer Vergisi oluşturuyor. Ürün fiyatları; vergilere, nakliye, ana dağıtım şirketi ve bayi karları ile EPDK'nın payının eklenmesi ile elde ediliyor. Fiyatlar 1 Ocak 2005 itibariyle tamamen serbest piyasada ulusal ve uluslararası petrol fiyatlarındaki hareketlenmelere göre belirleniyor.

(AA)