PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kargalar neyi temsil ediyor?


kelebek35
10-30-2008, 11:27
Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli kilometre taşlarından olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım Atatürk'ün vefatı günleri dolayısıyla televizyonlarda oynayan bir reklam filmi ve sinemalarda dün gösterime giren yarı belgesel "Mustafa" filmi, kargaları "bu hafta ülkemizde en çok konuşulan aktörler" haline getirdi. Peki ama Mustafa Kemal'in çocukluk yıllarından yani 1890'lardan başlayarak 120 yıldır kovaladığımız bu kargalar neyi ve hangi değerleri temsil ediyor? http://www.habervaktim.com/resim/resim39889_2.jpg KARGALAR, "İRTİCA"YI MI TEMSİL EDİYOR?

Bir sigorta şirketi tarafından Çek Cumhuriyeti'nden özel olarak getirilen ve Harry Potter filminde bile rol almış eğitimli kargalarla özel oluşturulmuş bir bakla tarlasında çekilen reklam filminde küçük Mustafa, yardım aldığı kızkardeşi Makbule ile kargaları kovalarken gösteriliyor. Reklam veren sigorta şirketinin genel müdürü filmin amacını şöyle açıklamış: "Bu çalışmayla, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadınına verdiği değerden yola çıkarak, O'nun yolunda ve Türk kadınının yanında olduğumuzu vurgulamak istedik."

Dün gösterime giren yarı belgesel "Mustafa" filminin afişinde ve fragmanında da ilkokul kitaplarında önemli yer tutan "karga kovalama" sahneleri öne çıkarılmış. Hatta yakında vizyona girecek "Osmanlı Cumhuriyeti" filmi de meşhur "karga kovalama" hadisesiyle başlıyormuş.

"Sevgili Atatürkçüğüm"

Hazır kargalardan bahsetmişken İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri'nde araştırma görevlisi olan; 32. gün, Siyaset Meydanı ve Radikal'den sonra kapanan Nokta dergisi'nde muhabir olarak çalışan Esra Elmas'ın "Sevgili Atatürkçüğüm" adıyla kitaplaştırdığı yüksek lisans tezindeki kargalarla ilgili bölüme bakabiliriz. Elmas, bu bölümde kargaların neyi temsil ettiği hakkında önemli bilgiler veriyor.

Kargalar, Osmanlı ve irticayı temsil ediyor?

"Karga ****forik olarak pek çok şey söylüyor. Karganın siyah bir hayvan oluşu, yaygın bir anlayışla uğursuzluğu sembolize ediyor olması, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş hikayesi ve idealleri ile zorlama olmayan bir bağlantı içeriyor. Atatürk önderliğinde, geçmişin karanlığından, geri kalmışlığından kurtulan ve yüzünü Batı'ya dönen bir cumhuriyet için karga uğursuz başarısız geçmişi, Osmanlı'yı ve özellikle onun çağın gerektirdiği modern değerlere kapısını kapatan dini devlet yapısını simgeliyor. Atatürk çocukken o çiftliği (yani çiftliğin sınırlarını) kargalardan koruyor, onlara karşı taşlarla 'savaşıyor' ve Atatürk gün geliyor ülkesini yine 'o kargalardan' koruyor ve ülkesi için yine savaşıyor. 'Karganın karalığı', karga hikayesini es geçmeyen bu çocuklar için bir çırpıda 'kara çarşaflı' bir geçmişi de çağrıştırıyor."

Atatürk, çocuklara sorulursa…

Bu kitabın arka kapağında ise şu ilginç tanıtım yazısı yer alıyor;

"Atatürk'ün başak saçları, şimşek bakışları, gök mavisi gözleri, size Yunan mitoloji tanrılarını çağrıştırdı mı hiç?

Küçükken kovaladığı kargaların Osmanlıyı, kara çarşafı simgelediğini düşündünüz mü?

Ya Trablusgarp'ta onu kurşunlardan koruyan saat... Atatürk seçilmiş, matematiksel olarak kusursuz ve ölümsüz olabilir mi?

Bilgi Üniversitesi'nden Esra Elmas, Mustafa Kemal Atatürk'ü çocuklara sordu. Her gün bronz Atatürk büstü önünde varlığını Türk varlığına armağan eden, ödevini yapmadığında Atatürk'ün ona kızgın kızgın baktığını söyleyen çocuklara... Atatürk hayatta olsaydı Tayyip Erdoğan başbakan olmazdı.. diyen çocuklara...

İlkokul çocuklarıyla yüzyüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen ve Türkiye'de bir ilk niteliği taşıyan bu araştırmanın sonuçlarını ilgiyle okuyacaksınız. Çocuk-otorite üzerine çalışmalarıyla tanınan Kürşat Bumin'in önsözüyle..

Neden çocukları seçtiğimize gelince. Çok basit çünkü onlar "oyun oynamaya" ve "oyunları bozmaya" hepimizden daha hevesliler."

Son günlerde "eğitimli-eğitimsiz, Çek kargası-yerli karga" demeden tüm kargaların fazlasıyla öne çıkarılmasının nedeni herhalde daha iyi anlaşılmıştır. Çünkü kargalar Cumhuriyetin baş belaları Osmanlı'yı, irticayı özellikle de "kara çarşaf"ı temsil ediyormuş.


habervaktim