PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Protez göz kişiyi sosyal açıdan rahatlatıyor


Hasret
10-26-2008, 13:10
Protez göz kişiyi sosyal açıdan rahatlatıyor Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi, Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Oral, “Kaza ya da hastalık gibi nedenlerle gözünü kaybeden kişilerde normal göz görünümünü geri kazandırmak için uygulanan protez göz, kişiyi sosyal açıdan rahatlatıyor” dedi.

Çeşitli nedenlerle gözünü kaybetmiş kişilerin en büyük rahatsızlığı şüphesiz dış görünümle ilgili. Ancak protez göz uygulaması bu hastaları oldukça rahatlatan bir yöntem. Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Oral, protez göz ile ilgili şu bilgileri veriyor:
Protez göz uygulamasında
izlenebilecek bir kaç farklı yol var

“Protez göz, herhangi bir kaza ya da hastalık nedeni ile görme yeteneğini kaybetmiş ve bir daha görme duyusunu geri kazanma olasılığı olmayan gözlerde, kişinin dış görüntüsünü iyileştirmek ve toplum içinde kendisini daha iyi hissetmesini sağlamak için yapılan bir uygulamadır… Protez göz uygulaması söz konusu olduğunda izlenebilecek bir kaç farklı yol var. Öncelikle hastanın kendi göz küresinin şekil ve bütünlüğü iyiyse, göz hareketleri korunmuşsa, hastanın görmeyen gözünün üstüne ince bir kapak şeklinde dış protez uygulanabilir. Ancak normalde gözün ön yüzeyi çok hassas olduğu için protezin doğrudan gözün üzerine uygulanması ancak gözün ön yüzeyinde geçirilen hastalık veya kaza sonrasında his azalması varsa mümkün olabiliyor. Kişinin diğer gözünün göz bebeğinin rengi ve büyüklüğüne benzer şekilde boyanmış ince bir kapak şeklinde dış protez hazırlanıyor ve bu protez doğrudan gözün üzerine yerleştiriliyor. Eğer yaralanma veya hastalık nedeniyle göz ağrı yapıyor ve kişiye rahatsızlık veriyorsa, o zaman ameliyatla gözün içindeki dokuların boşaltılıp sadece gözün beyaz dış kılıfının korunması gündeme geliyor…
Diğer gözden farksız görünüyor
Göz küresinin içindeki yapıların boşaltılmasından sonra gözün iç boşluğunu doldurmak için göz ile aynı boyutta bir iç protez yerleştiriliyor. Bu iç protez insan vücudu ile tam uyum gösteren silikon, akrilik veya çeşitli sentetik maddelerden yapılıyor ve ameliyat sırasında yerleştirildikten sonra kişinin ömrü boyunca yerinde kalıyor. İç protezin konulmasını takiben iyileşme sürecinin tamamlanması için 4 hafta beklendikten sonra iç protezin üzerine bir kapak gibi oturacak olan dış protez yapılıyor. Diğer gözün rengi ve boyutuna uygun yapılan dış protez karşıdan bakıldığında diğer gözden farksız görünüyor ve diğer gözün hareketlerini takip ederek aynı yönde hareket edebiliyor. Hasta dış protezi kendisi takıp çıkartabiliyor ve belli aralıklarla temizleyerek bakımını yapıyor.
Gözdeki hasarın boyutu önemli
Eğer yaralanma sonucu göz küresinde ağır bir şekil bozukluğu veya küçülme varsa, o zaman ameliyatla gözün dış kılıfı da dahil olmak üzere tamamı alınıyor ancak göz hareketlerini sağlayan gözün çevresindeki kaslar korunuyor. Ameliyatta göz küresi alındıktan sonra göz küresi ile aynı boyutta bir iç protez konuyor ve göz çevresindeki kaslar bu proteze dikiliyor. Ameliyat sonrasında 6 haftalık bir iyileşme dönemini takiben iç protezin üzerine yine diğer göz ile aynı görünümde olan hareketli dış protez takılıyor. Sonuç olarak yaralanmanın gözde yarattığı hasarın boyutu veya gözde mevcut hastalığın durumuna göre bu yöntemlerden hangisini uygulayacağımıza karar veriyoruz.”


alinti