PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'nin AIDS raporu !


*fanii*
12-01-2007, 14:13
Bugün dünya AIDS günü. Türkiye'deki AIDS rakamları uzmanlara göre bilinenin üzerinde..

UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney, AIDS'in küresel bir sorun olduğunu belirterek, Türkiye'de resmi rakamlara göre 2,500 kişide AIDS/HIV bulunduğunu ve vakaların daha çok büyük şehirlerde görüldüğünü söyledi.

McLoughney, 1 Aralık Dünya AIDS günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 20 yıldır 1 Aralık'ın Dünya AIDS günü olarak kutlandığını ve bu günün amacının, her yıl daha da artan AIDS salgınına dikkat çekmek olduğunu kaydetti.

1988 yılında çoğu AIDS vakasının ABD'de erkekler arasında görüldüğünü, ancak 20 yıl sonra, günümüzde tahmini 33 milyon insanın ve 2,5 milyon çocuğunun AIDS hastası olduğunu söyleyen McLoughney, "Dolayısıyla bu küresel bir sorun ve her ülke bir şekilde etkileniyor, tabii ki bazı ülkeler diğerlerine göre daha fazla etkileniyor" dedi.

1980'li yılların ortasından bu yana Türkiye'de AIDS görüldüğünü ve resmi rakamlara göre 2,500 kişide AIDS olduğunun belirlendiğini kaydeden McLoughney, Türkiye'de AIDS vakalarının sayılarının düşük olduğunu, ancak bazı uzmanların gözetimin arttırılması durumunda bu sayının daha yüksek çıkacağına dikkat çektiklerini belirtti.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon gibi büyük ve turistik şehirlerde AIDS vakalarının ve salgınının daha fazla görüldüğünü kaydeden UNICEF temsilcisi, hastalığa ilişkin farkındalığın arttırılmasının, toplumların bilgilendirilmesinin ve böylece salgının önüne geçilmesinin önemini vurguladı.

Bu yılki Dünya AIDS gününün temasının "liderlik" olduğunu belirten McLoughney, AIDS ile mücadelede liderliğin önemine dikkat çekerek, bununla sadece siyasi liderliğin kastedilmediğini, sivil toplum örgütleri gibi toplumun bütün grup ve organizasyonlarında liderliğin gerekli olduğunu ve böylece toplumların AIDS salgını konusunda bilinç düzeyinin artacağını sözlerine ekledi.

Ban'dan AIDS ile mücadele çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Dünya AIDS Günü dolayısıyla hükümetlere çağrıda bulunarak, onların liderliği olmadan AIDS hastalığıyla etkin mücadele edilemeyeceğini söyledi.

Ban, Dünya AIDS Günü dolayısıyla New York St. Bartholomew Kilisesinde düzenlenen anma toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Ban, konuşmasında hastalıkla mücadelenin en önemli yolunun öncelikle hastalığın ve etkilerinin neler olduğunu çok iyi anlamak olduğunu vurgulayarak, AIDS'in hem sosyal, hem ekonomik, hem de insan hakları sorunuolduğunu ifade etti.

Ban, toplumda AIDS hastalığına karşı duyulan "utanç duygusunu ve önyargıyı" yenmek gerektiğini belirterek, "Yaşamda rollerimiz ne olursa olsun, nerede yaşarsak yaşayalım bir şekilde hepimiz HIV/AIDS ile yaşıyoruz, ondan etkileniyoruz. Bu yüzden hepimiz onunla mücadelede sorumluluk almalıyız" dedi.

Ban, devletlerin, AIDS ile mücadele ve herkesin hastalıktan korunma, hastalığa yakalandığında ise tedavi, bakım ve destek görmelerini sağlamada büyük sorumlulukları oluğunu söyledi ve tüm devletleri bu yolda harcadıkları çabaları hızlandırmaya çağırdı.

Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=309450)