PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : IMF krizin zararını açıkladı: Şimdilik 1,4 trilyon dolar


ALONE53
10-08-2008, 20:39
IMF krizin zararını açıkladı: Şimdilik 1,4 trilyon dolar


2008'in başında Amerika kaynaklı krizin 500 milyar dolarlık zarara yol açacağı tahminleri yapılıyordu. Ardından zararın 1 trilyon doları aşabileceği dile getirildi. Bugüne kadarki faturayı çıkaran IMF, "Gelişen ülke ekonomileri büyük risk altında." dedi.



Amerika'da geri ödenmeyen mortgage kredilerinden kaynaklanan banka zararlarının yol açtığı küresel krizin bugüne kadarki faturası ortaya çıktı. Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel kredi krizinden kaynaklanan zararların 1,4 trilyon dolara ulaştığının tahmin edildiğini açıkladı. IMF'den yapılan açıklamada, büyük bankaların önümüzdeki birkaç yılda yaklaşık 675 milyar dolarlık sermayeye ihtiyaç duyacağı belirtilerek, krize sadece özel sektörle çözüm bulmanın daha da zorlaştığı vurgulandı. Finansal istikrar için ülkelerin, açıkça ortaya koyulan toplu kararlılık göstermeleri gerektiği uyarısında bulunan IMF, önceleri dayanıklı olan gelişen ülke ekonomilerinin şimdi daha büyük bir riskle karşı karşıya bulunduklarına dikkat çekti. Öte yandan ABD Merkez Bankası FED, ticari menkul kıymetleri fonlama imkanı oluşturulacağını duyurdu. FED tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, kurulacak bir özel amaçlı şirket ile 3 aylık teminatsız ve varlığa dayalı ticari menkul kıymetler ihraççılardan doğrudan alınacak. Sağlanacak bu imkan ile, FED'in mevcut kredi imkanlarına ek olarak fonlama piyasalarına likidite sağlanmasına yardımcı olunacak.

ABD Başkanı George W. Bush ise batık bankaları kurtarma planının uygulanması ve piyasaların yeniden itibar kazanmasının zaman alacağını, ama sonunda başarılı olacağına inandığını söyledi. Kuzeydeki Ohio eyaletindeki Cincinnati'de konuşan Bush, "Planın zaman içinde işleyeceğini düşünüyorum. Uzun vadede ekonomimiz iyiye gidecek. Ekonomimiz dayanıklı, verimli bir ekonomi." ifadesini kullandı. Teksas eyaletindeki San Antonio'da küçük işletmecilerle görüştüğünü, onların da ekonomiden, kredi alma kapasitelerinden endişeli olduğunu dile getiren Bush, şunları aktardı: "Onlara, planın uygulamasının biraz zaman alacağını söyledim. Finans sisteminde güvenin yeniden tesis edilmesi biraz zaman alır ama insanlar şunu bilmelidir: Ben sorunun çözümü için büyük bir adım sayılan bir kanunu imzaladım."

Diğer yandan finans sektörünü kurtarmak amacıyla oluşturulan planı uygulayacak Hazine Bakanlığı içindeki Finansal İstikrar Bürosu'nun yöneticiliğine, halen uluslararası ekonomiden sorumlu bakan yardımcılığı görevinde bulunan, Goldman Sachs'ın eski başkan yardımcılarından Neel Kashkari getirildi. 35 yaşındaki Kashkari, getirildiği konumda, yeni ABD yönetimi gelecek yılbaşlarında oluşturulana kadar görev yapacak. Kongre tarafından geçen hafta kabul edilen ve Bush tarafından imzalanarak yürürlüğe giren yasaya göre, finans sektörünü kurtarma paketi çerçevesinde, bankaların ve finans kuruluşlarının elindeki batık kredilerin ve bu kredilere konu olan varlıkların devlet tarafından devralınması öngörülüyor.

AB, mevduat garantisini yükseltti

Avrupa Birliği üye ülkeleri Maliye bakanları, mevduatta asgari garantinin '50.000 Euro'ya yükseltileceği ve çoğu üyenin 100.000 Euro'ya çıkarmak istediğini' belirten metin üzerinde mutabakata vardı. Lüksemburg'da toplanan bakanlar toplantısında konuşan Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, AB liderlerinin finansal sistemin istikrarını garanti altına alma konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Lagarde, liderlerin kriz karşısında koordineli adım atma konusunda kararlı olduğunu da belirtti. Açıklanan ortak metinde, "Kamu adına müdahalenin ülkeler seviyesinde ve koordineli bir şekilde karara bağlanması gerektiği konusunda hemfikiriz." denildi. Bu arada Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Lorenzo Bini Smaghi, finansal sistemin istikrarını korumak için her şeyi yapmaya hazır olduklarını aktardı. Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer hiçbir Fransız bankasının iflasa yakın olmadığını, temelde sağlam olduklarını vurgularken, Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy ihtiyaç olması halinde, Fransız bankalarına sermaye desteğinde bulunacaklarını duyurdu. Belçika Başbakanı Yves Leterme de Belçika-Fransız bankası Dexia hisselerinin önceki gün yüzde 30'a kadar düşerek tüm zamanların en düşük değerine ulaşmasının ardından bankaya destek olacak yeni önlemler alma sözü verdi.

Öte yandan ABD ve Avrupa'yı kasıp kavuran finans krizi, İzlanda'yı derinden etkiliyor. Geçen hafta ülkenin üçüncü büyük bankası Glitnir'i devletleştiren hükümet, dün de Landsbanki bankasının kontrolünü devraldı. Merkez Bankası, dün ülke parasını değişik para birimlerinden oluşan bir sepete, bir Euro'ya karşı 131 kron değerle çıpaladığını açıkladı. Banka ayrıca, Rusya'nın, döviz rezervlerini desteklemek için kendilerine 4 milyar Euro kredi vereceğini bildirdi.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=746739&title=imf-krizin-zararini-acikladi-simdilik-14-trilyon-dolar