PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fabrikalarımızı satıp TMSF ile helalleşeceğiz


ALONE53
10-08-2008, 20:37
Fabrikalarımızı satıp TMSF ile helalleşeceğiz
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=746729&title=fabrikalarimizi-satip-tmsf-ile-helallesecegiz

Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çağlar, gruba ait Nergis, Polylen ve Sifaş fabrikalarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışına, çalışan ve işten çıkarılan işçilerin 40 milyon dolar tutarındaki kıdem tazminatlarının ödenmesi şartıyla "evet" dediğini bildirdi.



TMSF ile "kalben el sıkıştıklarını", resmi prosedürün yürüdüğünü belirten Çağlar, "TMSF ile artık son viraja geldik. Tahmin ediyorum yılbaşına kadar helalleşip ayrılacağız. Grup sıfır borçla kalıyor." dedi.

Etibank ve Interbank'tan kaynaklanan borçlarından ötürü şirketlerinin yönetimi TMSF'ye geçen devlet eski bakanı Cavit Çağlar, uzun süren sessizliğini dün düzenlediği basın toplantısıyla bozdu. Interbank'a 1998'de el konulduğunu söyleyen Çağlar, kötü bir yol kazası geçirmelerine rağmen 10 yıldır Nergis Grubu'nu ayakta tuttuklarını söyledi. Çağlar, grupta zaman zaman 20-25 binin üzerinde insanın çalıştığını, bu yılın başına kadar işçilerin bütün haklarını verdiklerini dile getirdi. Nergis Grubu'nun hâlâ 10 bin kişinin üzerinde bordrolu çalışanı olduğu bilgisini veren Çağlar, TMSF ile anlaşmaya vardıklarını, grubun diğer bankalara da hiçbir borcunun kalmayacağını, SSK'ya olan borçları da kapatmak için müracaatlarını yaptıklarını kaydetti. Çağlar, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün işçilerin tazminatlarının ödenmesine yardımcı olmak için büyük kolaylık gösterdiğini de söyledi. TMSF'nin Sifaş, Polylen ve Nergis'in satışıyla da bir gelir elde edeceğini ifade eden Çağlar, "Ottomanors"u da içine alan yüzde 100 hissesi Nergis'e ait olan ve TMSF'de teminat olarak duran 15 bin konutluk Yeşilşehir'in varlıklarını da TMSF onayıyla sattık. Buradan TMSF'ye çok büyük miktarda gelir geldi." dedi.

Cavit Çağlar, Interbank'la ilgili bir soru üzerine, "22 bankaya el konulduğu gün büyük hata yapıldı." yorumunda bulundu. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile Hazine müsteşarı, Merkez Bankası başkanı ile 4 Ocak 1999'da bir toplantıda bir araya geldiğini anlatan Çağlar, toplantıda Interbank'ın likidite sıkıntısında olduğunu bildirerek çözüm için Etibank'la birleşme ve kendisinin tüm varlıklarının teminat olarak alınması dahil çeşitli önerilerde bulunduğunu vurguladı. "O dönemde bizi tu kaka yaptılar, bizi çarmıha gerdiler. O 22 banka gitti." diyen Çağlar, "22 tane banka batırılmasaydı Türkiye bu sıkıntılara girmeyecekti." dedi. Çağlar, kendisine yapıldığını öne sürdüğü "yargısız infaz"ı hatıra olarak yazacağını, bazı kişilerin bu sayede kamuoyu vicdanında yargılanacaklarını savundu. Çağlar, TMSF tarafından el konulan ve bugün satışı için ihaleye çıkılacak Olay Medya'ya talip olup olmayacağı ile ilgili soruya, "İnşallah alıcı çıkar boşlukta kalmaz ama alıcı çıkmazsa, TMSF ile biz bir rakamda anlaşacağız." cevabını verdi.

Dövizdeki artış bize yarayacak

Cavit Çağlar, toplantıda bundan sonraki yol haritaları hakkında da bilgiler verdi. Yeşim Tekstil, grup bünyesinde faaliyetlerine devam edecek. Bütün güçlerini Yeşim'e vereceklerini söyleyen Çağlar, "Yeni yılla birlikte atılım yapacağız. Dolar ve Euro'nun 'başını kaldırmasıyla' dış piyasalarda rekabet gücümüz artacak. Yeşim, dünyadaki global krizden en az zararla sıyrılacak. Yıllık 300 milyon dolarlık ihracat yapan gururumuz Yeşim, önümüzdeki dönemde 2-3 bin kişiye yeni iş imkânı sağlayacak. Hedefimiz ihracatı 2009 yılında 400 milyon dolara, 10 yıl içinde de milyar dolara çıkarmak." dedi.

Fatih Karakılıç Adem Elitok