PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Vergi kaçıranın canı yanacak


ALONE53
09-30-2008, 14:52
Vergi kaçıranın canı yanacak
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=744225&title=vergi-kaciranin-cani-yanacak

Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı ile vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeleye dönük 4 yeni güvenlik müessesesi devreye sokuluyor. Kurumlar için uygulanan güvenlik müesseseleri de, Gelir Vergisi sistemine dahil ediliyor.



Vergi Konseyi, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanarak, Maliye Bakanlığı'na sunulan yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı, vergi sistemini yeniden güvenlik sistemleriyle donatıyor. Taslakta ortalama FAVÖK (faiz amortisman ve vergi öncesi kâr) oranları, asgari gayri safi satış hasılatı, gelir ve gider bildirimi ile basit usulde asgari kazanç müesseselerine yer veriliyor.

Kurumlar vergisinde kullanılan "İkili Kişilerle Yapılan İşlemler, Kontrol Edilen Yabancı Kurum Kazançları, İkili Kişilerden Elde Edilen Gelirler, Emsal Kira Bedeli'' de Gelir Vergisi'nin güvenlik müesseseleri arasına alınıyor. Maliye Bakanlığı her yıl ekim ayında ortalama faiz amortisman vergi öncesi kâr (FAVÖK) oranlarını ilan edecek. Kendisinin FAVÖK oranı, ortalamanın yüzde 30'undan daha az olanlar 1 ay içinde düzeltme beyannamesi vererek, ceza ve faizden kurtulabilecek. Asgari gayri safi satış hasılatı, girişim kazançlarında vergi güvenliğinin aracı olacak. Otel, lokanta, kahvehane, kuaför salonu, tamirhaneler ve emsali hizmet işletme sahiplerinin ve her nevi taşıma işiyle uğraşanların gösterdikleri gayri safi hasılat, asgari gayri safi hasılata göre yüzde 10'dan daha düşük olduğu takdirde, bu şekilde bulunan tutarların tamamı ilgili dönem gayri safi hasılatı kabul edilecek. Vergi tarhiyatında da bu bedel esas alınacak. Mükellefler nezdinde gerçekleştirilen vergi incelemeleri sonucunda asgari gayri safi satış hasılatlarına göre hesaplanan gayri safi kazançları aşan tutarlarda kazanç elde edildiğinin tespiti halinde de, asgari gayri safi satış hasılatının varlığı, incelemeyle tespit edilen tutarlara göre vergi tarhına engel teşkil etmeyecek. Gelir ve gider bildirimleri ile de harcama fazlası kontrol edilecek. Bir takvim yılı içindeki harcamaların toplamı, aynı takvim yılına ilişkin olarak beyan edilen safi gelirler ile beyanname verilmesine ya da verilen beyannameye dahil edilmesine gerek bulunmayan gelirlerin net tutarları toplamını yüzde 10 ve daha fazla oranda aşan Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın veya vergi incelemesine yetkili olanların yazılı talebi üzerine, 1 ay içerisinde söz konusu harcamaların gerçekleştiği takvim yılına ilişkin gelir bildiriminde bulunacak. Yıllık gelir ve gider bildiriminde bulunan gerçek kişilerin ilgili yıla ait gelirleri toplamı ile gider bildirimde yer alan harcamalarının toplamı kıyaslanacak ve yüzde 10'u aşan oranda harcama fazlalığının saptanması durumunda, gider bildirimindeki harcamaların tamamının kaynağını kendisinden açıklaması istenecek.

Oluşturulacak özel komisyonlar, basit usuldeki mükellefler için işkolları ve bölgeler itibarıyla ayrı ayrı ticari kazanç tespitinde bulunacak. Her yıl Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan 2, ilgili meslek odasından da 2 temsilcinin yer alacağı komisyonların belirleyeceği safi kazanç tutarı, 6 aylık asgari ücret toplamından az, yıllık asgari ücretin 4 katından da fazla olamayacak. Tespit edilen asgari safi kazanç miktarının üzerinde kazancı olan mükelleflerin ödediği verginin, bu farka isabet eden kısmı, bu kişilerin vergi alacağı olarak kabul edilecek. Ankara, aa