PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilim Kurulu'nun raporu bekleniyor


kelebek35
09-25-2008, 11:12
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Fevzi Gümrükçüğlu, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 13 bebeğin ölümüyle ilgili olarak, "Bilim Kurulu'nun vereceği rapor doğrultusunda gereken ne ise yapılacak" dedi.

Bebek ölümleriyle gündeme gelen İzmir'de dünyaya gelen sorunlu bebeklerin yüzde 90'ı Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerinde tedavi ediliyor. Dünyaya gözlerini açan 8 bin 598 prematüre (erken ve düşük doğum) bebeklerin 7 bin 747'si devlet hastanelerinde bakılıyor. Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastaneleri ise 851 sorunlu bebeği yeni doğan ünitelerinde bakıyor.

Söz konusu tabloyu açıklayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Fevzi Gümrükçüğlu, üniversite hastaneleriyle toplantı yaparak yeni doğan ünitelerinin dengeli kullanımı amacıyla protokol yapılacağını söyledi. Basın mensuplarıyla Hekimevi'nde iftar yapan Gümrükçüoğlu, son yıllarda tüp bebeğe bağlı olarak prematüre bebek sayısında artış yaşandığını aktardı. Gümrükçüoğlu, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 13 bebeğin ölümüyle ilgili olarak, Bilim Kurulu'nun vereceği rapor doğrultusunda gerekenin yapılacağını kaydetti.

Bilim Kurulu'nun bebek ölümleriyle ilgili ilk tespiti yapmasının adından kapsamlı bir rapor hazırlayacağını anlatan Gümrükçüoğlu, daha sonra ilave tedbirler için çalışmalara başlayacaklarını bildirdi. 2002 yılından beri bebek ölümlerinin azaltılması konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını ve çok önemli sonuçlar elde ettiklerini söyleyen Gümrükçüoğlu, rakamlarla yenidoğan ünitesi ve bebek ölümlerini açıkladı: "2002 yılında 39 olan yenidoğan ünitesi sayısı 39'a, 665 olan yenidoğan yatak sayısı 1765'e, nakil kuvöz sayısı 158'den 440'a, suni solunum cihazı 252'den 491'e, yenidoğan uzman sayısı 5'den 26'ya, yenidoğan hemşire sayısı 654'ten 1195'e yükseldi. Bununla birlikte hastanede yapılan doğum oranı yüzde 78'den yüzde 92'ye ulaştı. Ayrıca yenidoğan bebek ölüm hızı binde 17'den binde 10'a düşerken, bebek ölüm hızı binde 28.5'ten binde 19.5'e kadar geriledi."

Müsteşar Gümrükçüoğlu, İzmir Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi'ndeki yenidoğan uzman sayısı 11, toplam vaka sayısının ise 850 olmasına karşın, bu ildeki devlet hastanelerindeki vaka sayısının 6 bin 618 olduğunu vurguladı. Gümrükçüoğlu, üniversite hastanelerindeki hasta yoğunluğuna karşın 13 bebeğin hayatını kaybettiği Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir yıl içinde bin 560 vakaya bakıldığını kaydetti. Yaşanan ölümlerin devlet hastanelerindeki yoğunluktan kaynaklandığını örnekle açıklayan Gümrükçüoğlu, "İki üniversite hastanesinde 6 yeni doğan uzmanı sayısı olmasına rağmen 851 sorunlu bebek kabul edilmiş. Devlet hastanelerinde ise 3 yeni doğan uzmanı var. Bunlar geçen yıl 7 bin 747 prematüre bebeğe bakmışlar." diye konuştu.


haber10