PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Türkiye, krizde sığınılacak liman'


ALONE53
09-20-2008, 21:54
'Türkiye, krizde sığınılacak liman'


İŞHAD tarafından organize edilen iftar programına katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye (sağda) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ekşi tarafından bir plaket takdim edildi.
Dev yatırım bankası Lehman Brothers'ın batmasıyla derinleşen finansal krizin etkileri tartışılmaya devam ediyor.



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuya farklı bir açıdan yaklaştı. Büyükekşi, 2001 krizinde IMF'nin batan şirket ve bankalara 'ölen ölür kalan sağlar bizimdir' yaklaşımını sergilerken Amerika'nın en büyük sigorta şirketlerinden AIG'i kurtarmak için 85 milyar dolar kaynak ayırdığına dikkat çekti. Büyükekşi, "Onlar ölen ölür kalan sağlar bizimdir demedi. 2001 krizinden beri dayatılan çalışmalar Türkiye'ye uymadı." diye konuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İş Hayatı Dayanışma Derneği (İŞHAD) tarafından organize edilen geleneksel iftar yemeği programına katıldı. İftar sonrasında gündemle ilgili kısa bir konuşma yapan Büyükekşi, "2007'de mortgage adıyla başlayan kriz çok büyük sıkıntıları bir araya getirdi. En büyük sigorta kuruluşu 85 milyar dolar para verilerek kurtuldu. 9 banka daha sırada bekliyor." dedi. Her krizin aynı zamanda içinde fırsatlar da barındırdığını söylerken, önceki gün yapılan ilk icra kurulu toplantısında da bu konunun ele alındığını ifade etti. 23 sektörün başkanları ile bir araya geldiklerini aktaran TİM Başkanı, "İhracatın yüzde 10'u Amerika'ya, yüzde 65'i de Avrupa'ya yapılıyor. Krizin aynı derinlikte Avrupa'yı sarsmayacağını düşünüyoruz. Belki lüks tüketim ürünlerinde ve otomotiv endüstrisinde sıkıntı olacaktır. Diğer ürünlerde düşüş beklemiyoruz." açıklamasını yaptı. Büyükekşi, Türkiye'nin bu süreçte sığınılacak bir liman olacağını ifade ederek, "2013 yılında 200 milyar dolar ihracat hedefi var, bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

İhracatın 7 yılda 26 milyar dolardan 130 milyar dolara çıkarak yüzde 500 arttığına dikkat çeken Mehmet Büyükekşi, "Ancak, emek yoğun sektörler para kazanamadı, yeni yatırım yapamadılar. Bu yeni dönemde bayrağı daha yukarı taşımak için yeni çalışmalar içinde olacağız. Türkiye ihracatını kârlı bir biçimde nasıl artırabiliriz çalışması yapacağız." ifadelerini kullandı. Büyükekşi'ye teşekkür plaketi sunan İŞHAD Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ekşi ise şu anda yaşanan krizin küçük bir örneğinin 2001 yılında yaşandığını anlattı. Ekşi, hem bu yıl hem de 2009 ve sonrasında özellikle ihracatçıların sıkıntı yaşayacağı uyarısında bulundu. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Genel Sekreteri İrfan Uzun da bir konuşma yaptı.

Abdulhamit Yıldız, İstanbul