PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Doğalgaza zam hazırlığı


ALONE53
09-20-2008, 21:41
Doğalgaza zam hazırlığı


Elektrik fiyatlarına yüzde 9'dan fazla gelen zammın ardından, doğalgaz fiyatlarında da artış bekleniyor. Yüksek Planlama Kurulu kararıyla elektrik ve doğalgaz fiyatlarını belirlemek için uygulamaya konulan otomatik fiyat mekanizması gereği, 1 Ekim'de gaz fiyatları yeniden tespit edilecek.



Enerji Bakanlığı ve Hazine kaynaklarından alınan bilgiye göre, girdi maliyetlerindeki değişim dikkate alınarak yapılan hesaplamada ekimde yüzde 10'un altında, kasım ayında ise yüzde 10'un üzerinde zam yapılması planlanıyor.

Enerji KİT'lerinin malî yapılarını kuvvetlendirmek ve gerçek maliyetler üzerinden ürün fiyatlarını belirlemek için 1 Temmuz itibarıyla otomatik fiyat sistemi uygulamaya konuldu. Sistemle, elektrik fiyatları yılda üç kez, doğalgaz fiyatları ise her ay yeniden belirlenecek. Fiyatların tespitinde ham petrol, döviz, faiz, enflasyon gibi girdiler dikkate alınıyor. Sistemin koordinesini Hazine yaparken, Enerji Üst Kurulu sadece tarifeleri onaylıyor. Uygulamayla ilgili yapılan resmî açıklamada, sistemin sürekli zam olarak algılanmaması istenmiş, petrol fiyatlarının düştüğü dönemlerde indirimleri, söz konusu olacağı belirtilmişti. Ancak, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının hızla düşmesine rağmen, doğalgaz fiyatlarının yakın zamanda ucuzlamayacağı ifade ediliyor. Otomatik fiyat mekanizması gereği yapılan yeni hesaplamaya göre doğalgaz fiyatlarına ay başından geçerli olmak üzere tek haneli (yüzde 5 civarı), kasımda ise çift haneli (yüzde 10 üzeri) bir zam söz konusu. Yetkililer, son aylarda petrol fiyatları düşmüş olsa bile bunun doğalgaz fiyatlarına 6 ay sonra yansıyacağını kaydediyor.