PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Piyasalarda küresel fırtına sürüyor


ALONE53
09-17-2008, 14:12
Piyasalarda küresel fırtına sürüyor
Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Lehman Brothers'ın 613 milyar dolar borçla batmasının ardından uluslararası piyasalarda yaşanan çalkantı devam ediyor.

ABD'de New York Borsası Dow Jones endeksinin yüzde 4,4 kayıpla 11 Eylül 2001'den sonraki en hızlı düşüşü sergilemesinden sonra başta Asya ve Avrupa olmak üzere dünya borsalarındaki kayıplar sürdü. Dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden American International Group'un (AIG) zorda olması yatırımcıları etkilerken, Rusya borsası yüzde 16,87'lik düşüşle başı çekti. Asya borsalarında yüzde 5 civarında düşüş gerçekleşti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ise yüzde 3,83 değer kaybederek 33 bin 736 puana geriledi. Dolar yurtiçinde 1,2830 YTL'ye, bono faizi de yüzde 19,4'e tırmandı.

Global finans piyasalarına yönelik kaygılarla ilk seansı yüzde 1,61 kayıpla 34 bin 517 puandan tamamlamasının ardından İMKB, ikinci seansta kayıplarını artırdı ve yüzde 3,83 değer kaybıyla son iki buçuk ayın en düşük seviyesinden kapandı. İki günlük kayıp ise yüzde 8,9'u buldu. İMKB'deki düşüş işlem hacmi yüksek bankacılık hisseleri öncülüğünde gerçekleşirken, sektör endeksi yüzde 4.56'lık düşüşle seansı tamamladı. Global Menkul Değerler'in seans içi strateji raporunda yer alan değerlendirmesinde, yurtdışında ABD mali sistemindeki konsolidasyon sürecine yönelik gelişmeler ön planda kalmaya devam ederken Fed'in faiz kararı ve açıklayacağı muhtemel önlemlerin yakından izleneceğine dikkat çekildi.

Global finans piyasalarındaki olumsuz hava ve dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden American International Group'un (AIG) zor durumda olmasının etkisiyle sigorta sektörü endeksi yüzde 6.12 düşüşle 87 bin 501 puandan kapattı. New York eyalet yetkilileri tarafından 20 milyar dolarlık kredi sağlanan sigorta şirketi AIG'in varlığı, kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notunu düşürmeleri sonrasında tehlikeye girmişti. ABD'li sigorta şirketi American International Group'un (AIG) 20 milyar dolar kredi aldığı New York eyaletinin Valisi David Paterson, AIG'yi kurtarma planının başarısız olmasının piyasalar için "faciaya" neden olabileceğini belirtti. CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, Paterson ayrıca AIG'nin sorunlarını çözmesi için "bir günü" olduğunu belirtti.

Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1,2775/1,2800 YTL oldu. Tahvil/bono piyasasında gösterge olan 14 Nisan 2010 vadeli tahvilin ortalama bileşik faiz yüzde 19.40 seviyesinde bulunuyor. Bankacılar, tahvil/bono piyasasında global kaygılar nedeniyle artan yabancı ağırlıklı satışların yerel bankaların son birkaç günde gerçekleştirdiği 2 milyar YTL'ye ulaşan alımlarla dengelendiğini söylediler. Piyasada yoğun alım yapan bankalardan birinin tahvil/bono işlemcisi, "Tahvil/bono piyasasında alım tarafında yerli bankalar var. Faizlerin bir miktar daha yükselmesini beklememize rağmen portföy oluşturmak için bu seviyelerin uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu düşüncemizden dolayı da banka olarak biz alımlar yapıyoruz. Biz olmasak faizler daha yukarı çıkardı" dedi. Reuters'ın konuştuğu tahvil/bono işlemcileri, alım miktarının 1.5-2 milyar YTL arasında olduğunu söylediler.

Öte yandan işlemciler, gecelik dolar faizlerinin Fed'in hedefinin 5 kattan fazla üzerine çıkarak yüzde 12 seviyelerine yükseldiğini söylediler. Piyasa kaynakları, Londra'da bankalararası piyasada borçlanmaların durma noktasına geldiğini belirtti. Petrol ise bir ara 90 doların altına indi.