PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Umrecilere kötü haber


kelebek35
09-13-2008, 11:21
Son aylarda Suudi Arabistan'da hızla yükselen enflasyon ve fiyat artışları, umrecileri de etkiliyor. Ramazan ayı dolayısıyla artan umreci sayısını ve ihramlara olan talebi fırsat bilen satıcılar, ihram fiyatlarını yüzde yüze varan oranlarda arttırdı.

Enflasyon rakamlarının yükselmesinin yanı sıra ihram elbiselerinin satıldığı yerlerin denetiminin az veya hiç olmaması da satıcıların fiyatları istedikleri gibi yükselmesine olanak sağlıyor.

Özellikle Mikat (ihram'a girilen yerler) bölgelerinde, bu dönemlerde teftişlerin az olması satıcıların ihram fiyatlarında keyfi artış yapmalarına imkan tanıyor. Bu durumdan rahatsız olan umreciler bu gibi yerlere denetimlerin sık sık yapılmasını istiyor.

Umre yapmak için gelen Ahmet El Ulayyan "Bir ihramın fiyatı 35 Suudi Arabistan Riyalden (yaklaşık 9,33 Amerikan Doları) 70 Riyale (yaklaşık 18,66 Dolar) ulaştı. Biliyoruz ki umre herkese vacip; fakat burada öyle insanlar biliyoruz ki bu yüksek fiyatlarla ihram satın almaları çok zor."

Bir başka umreci Saad El Şammariy ise "İhram fiyatı daha önce 40 Riyali aşmazdı. Herhalde ihram tüccarları Ramazan'ı fırsat bilip fiyatlarını artıran gıda tüccarlarını örnek alıp onlarda fiyat arttırma yoluna gittiler" dedi.

Bu günlerin kendine has bir özelliği olduğuna dikkat çeken Musa Avad da "Ramazan'da insanların umre yapma istekleri daha fazla oluyor. Buda ihram elbisesi fiyatlarında artışa yol açıyor." diye konuştu.

Diğer taraftan ismini vermek istemeyen giyim, Hac ve Umre ihtiyaçları satıcısı, fiyatlardaki bu değişikliklerin bir anda gelmediğini, yaklaşık üç yıldan beri 20 Riyalden tedrici olarak 70 Riyale kadar yükseldiğini söyledi.


habervaktim