PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkler 11 Eylül'ün arkasında ABD olduğuna inanıyor


ALONE53
09-11-2008, 17:09
Türkler 11 Eylül'ün arkasında ABD olduğuna inanıyor


Amerika'da meydana gelen 11 Eylül saldırılarının 7. yıldönümünde 17 farklı ülkede gerçekleştirilen uluslararası bir kamuoyu yoklaması, bu ülkelerden sadece 9'unda çoğunluğun saldırıların arkasında El Kaide olduğuna inandığını ortaya koydu.



Araştırmaya göre El Kaide'den sonra saldırıların arkasında olduğu en çok düşünülen ise Amerikan yönetimi çıktı. ABD yönetimini de İsrail takip ediyor.

WorldPublicOpinion.org tarafından 15 Temmuz - 31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, "9/11'in arkasında kim olduğuna dair fikir birliği yok" başlığıyla yayınlandı. Toplam 17 ülkeden 16 bin 63 katılımcının görüş bildirdiği ankette, ortalama yüzde 46'lık kesim saldırıların arkasında El Kaide olduğunu düşündüğünü belirtti. Katılanların yüzde 15'i, saldırıların arkasında ABD yönetimi olduğunu belirtirken, yüzde 7'lik bir kesim ise İsrail seçeneği işaretledi. Yüzde 7'lik bir kesim saldırının arkasında El Kaide, ABD ve İsrail'den başkasının olduğunu dile getirirken, her dört kişiden biri ise bilmediğini söyledi.

WorldPublicOpinion.org Başkanı Steven Kull, anket hakkında yaptığı değerlendirmede "11 Eylül saldırılarının dünya politikasına etkisi göz önünde bulundurulduğunda 7 yılın ardından saldırıların arkasında kimin olduğuna dair bir fikir birliği sağlanamamış olması dikkat çekici" dedi. Kull, El Kaide cevaplarının yüzde 50'yi geçtiği Avrupa ülkelerinde bile El Kaide cevabının ezici bir üstünlük sağlamadığına dikkat çekti.

Saldırıların arkasında El Kaide olduğunu düşünenlerin çoğunlukta olduğu Avrupa ülkelerinden Almanya'da yüzde 64, Fransa'da yüzde 63, İngiltere'de yüzde 57, Rusya'da yüzde 57, İtalya'da yüzde 56'lık bir kesim "El Kaide" cevabını verdi. Saldırıların arkasında El Kaide olduğunu düşünenlerin çoğunlukta olduğu iki ülke ise yüzde 77 ile Kenya, yüzde 71 ile Nijerya oldu. Bu iki ülke aynı zamanda en fazla El Kaide cevaplarının verildiği ilk iki ülke oldu.

SALDIRILARIN ARKASINDA ABD OLDUĞUNA EN ÇOK İNANAN TÜRKİYE

Ankette, 11 Eylül saldırılarını arkasında Amerika olduğuna en çok inanan ülke ise Türkiye çıktı. Türkiye'deki katılımcıların yüzde 39'u El Kaide'nin, yüzde 36'sı ABD'nin yüzde 19'u ise İsrail'in saldırıların arkasında olduğu yönünde görüş belirtti. Türkiye'den sonra saldırıların ABD tarafından gerçekleştirildiğine en çok inanan ülkeler ise yüzde 30 ile Meksika ve yüzde 23 ile Almanya oldu.

Saldırıların arkasında ABD veya İsrail'in olduğunu düşünenlerin çoğunluğu ise Ortadoğu'dan çıktı. Ankette El Kaide cevabının azınlıkta kaldığı iki ülke Mısır ve Ürdün oldu. Mısırlı katılımcıların yüzde 43'ü İsrail cevabını verirken, aynı oran Ürdün'de de yüzde 31 çıktı. Aynı soruya Mısırlıların yüzde 16'sı El Kaide, yüzde 12'si ABD cevabını verdi. Ürdünlüler arasında ise bu oranlar sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 17 çıktı.

Ortadoğu'da dikkat çeken bir diğer sonuç ise Filistin'deki sonuçlar oldu. Filistinlilerin büyük kısmı saldırıların arkasında El Kaide olduğu görüşünü belirtti. Yüzde 42'lik bir kesim El Kaide cevabını verirken, yüzde 27 ABD, yüzde 19 da saldırıların arkasında İsrail olduğunu kaydetti. Katılımcıların sadece yüzde 3'ü bilmiyorum cevabını verirken bu oran ayrıca anketteki en düşük "bilmiyorum" cevabı oranı oldu.

UZAKDOĞU, 11 EYLÜL'Ü "BİLMİYOR"

Ankette "bilmiyorum" seçeneğinin en fazla işaretlendiği ülkelerin genelde Uzakdoğu ülkeleri olması da dikkat çekti. Yüzde 57 ile Endonezya, yüzde 56 ile Çin ve yüzde 39 ile Ukrayna "bilmiyorum" seçeneğini en çok tercih eden ülkeler oldu. Tayvan'da "bilmiyorum" diyenler yüzde 34 çıkarken, Güney Kore'de de yüzde 22 çıktı.

WorldPublicOpinion.org kuruluşunun bu ülkedeki yardımcı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirdiği ankette verilen cevaplar El Kaide, ABD, İsrail ve diğerleri olmak üzere dört kategoride sıralandı. Katılımcıların verdiği "bin Ladin", "İslami radikaller" gibi cevaplar, "El Kaide" grubuna dahil edildi. "Araplar", "Mısırlılar" veya "Suudiler" gibi spesifik cevaplar ise "diğerleri" grubuna eklendi. (CİHAN)