PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Maliye, demir-çelikteki zamların peşine düştü


ALONE53
09-09-2008, 21:25
Maliye, demir-çelikteki zamların peşine düştü


İnşaat sektörünün en önemli malzemelerinden demirdeki yüksek fiyat artışları Maliye'yi harekete geçirdi. Fiyatların son üç dört yılda katlanarak artması üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı, demir-çelik sektörünü mercek altına aldı.



Sektöre yönelik kapsamlı bir vergi incelemesi ve envanter çalışması başlatıldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın onayının ardından demir-çelik sektörünün son durumuyla ilgili değerlendirme raporu hazırlandı. Rapor doğrultusunda büyük üretici firmalardan başlanarak, sektörün üretimden tüketim aşamasına kadar geçen zincir içinde denetlenmesi öngörüldü. Değerlendirme raporu, daha sonra Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki gelirler kontrolörlerine gönderildi. Denetim birimlerinin yaptığı görev paylaşımının ardından hesap uzmanları, sektörün en büyük 6 firması, gelirler kontrolörleri de diğer 12 büyük firma nezdinde inceleme için harekete geçti. Denetim elemanları, firmaların büyük bölümünde hemen incelemelere geçerken, geri kalan firmalardaki denetim önümüzdeki günlerde başlayacak.

Maliye ekipleri, demir-çelik sektörüne yönelik incelemeler sırasında öncelikle sektörde son dönemde kaydedilen yüksek fiyat artışlarının kayıtlara ve vergi matrahlarına yansıtılıp yansıtılmadığına bakacak. Aynı şekilde vergilerin doğru ve düzenli ödenip ödenmediği de araştırılacak. Gereken durumlarda da fiili envanter çalışması yapılacak. Söz konusu denetim kapsamında demir-çelik üreticilerinden mal alan ve ürün dağıtımını üstlenen büyük firmaların kayıtlarına da bakılacak. Banka bilgilerinin de devreye sokulacağı bu çalışma sırasında kayıt dışı işlemler ortaya çıkarılacak ve bu yolla gerçekleştirilen vergi kaybına ulaşılmaya çalışılacak. Mevcut bilgi ve belgelerden toptan satışlardan perakendeye kadarki süreçteki kayıp ve kaçak da belirlenmeye çalışılacak.

Demir-çelik fiyatlarına gelen zamlar malzeme üreticileriyle müteahhitleri sık sık karşı karşıya getiriyor. İnşaatın maliyet kalemleri içinde önemli paya sahip demirin ton fiyatı 2006 yılının başında KDV dahil 620 YTL iken aynı yılın Ağustos ayında 930 YTL'ye kadar çıkmıştı. 2007'de sakin bir seyir izleyen demir fiyatları 2008'de adeta patlama yapmıştı. Bu yılın şubat ayında 1.000 YTL olan ton fiyatı nisanda 1.605 YTL'ye, ağustos ayında ise 1.960 YTL'ye kadar çıkmıştı. Çin'in tüketim talebinin azalması gibi sebeplerle fiyatlar ağustos sonunda 1.300 YTL'ye kadar indi. Demir-çelik üreticileri, demir fiyatlarının uluslararası gelişmelerden ve döviz kurlarından etkilendiğini, kendilerinin fahiş zam yapmadığını savunuyor. Ekonomi Servisi