PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Günün Hadisi


ALONE53
09-04-2008, 15:36
Günün Hadisi

3 dua var ki mutlaka kabul edilir

Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun, misafirin ve babanın (evladına) duası. (İbn Mâce, Dua, 11)İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez. (Müslim, Fedâil, 66)

ALONE53
09-05-2008, 13:20
Peygamberimiz diyor ki:

www.zaman.com.tr

"Ademoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-ı Hakk'ın bu husustaki ikramı şudur:) Hayırlı ameller en az on misliyle yazılır, bu yedi yüz misline kadar çıkar. Allah Teâla Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur: "Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terk etti."



"Oruçlu için iki sevinç vardır: "Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabb'ine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.''

"Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarf etmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa "ben oruçluyum!'' desin (ve ona bulaşmasın).'' (Buhari, Savm 2, 9, Libas 78)

"Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.'' (Tirmizi, Cihâd, 3)

Ebu Ümâme (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü dedim, bana öyle bir amel emret ki (yaptığım takdirde) Allah beni mükâfatlandırsın.'' "Sana dedi, orucu tavsiye ederim, zira onun bir eşi yoktur.'' (Nesâi, Sıyam, 43)

"Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez." (Buhari, Savm, 4)

"Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz.'' (Tirmizi, Savm, 82)

"Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur." (Buhari, Savm, 5)

Nesâi'nin bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "Bir münâdi, her gece şöyle nida edip bağırır: Ey hayır isteyen, gel! Ey şer isteyen kendini şerden tut!'' (Nesâi, Savm 5)

"Resulullah'a (aleyhissalâtu vesselâm), "Ramazan'dan sonra hangi oruç efdaldir?'' diye sorulmuştu, şu cevabı verdi: "Ramazan'ı ta'zim için Şa'bân!" Tekrar soruldu: "Hangi sadaka efdaldir?'' "Ramazanda verilen!'' cevabını verdi.'' (Tirmizi, Zekat, 28)

ALONE53
09-07-2008, 15:06
İslam, güzel ahlâk ve samimiyettir

Allah Resûlü "Din nasihattir/samimiyettir." buyurdu. "Kime Yâ Resûlallah?" diye sorduk. O da; "Allah'a, Kitab'ına, Peygamber'ine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün Müslümanlara." diye cevap verdi.



(Müslim, İmân, 95) Allah Resûlü yine, "İslâm, güzel ahlâktır." buyurmuştur. (Kenzü'l-Ummâl, 3/17)

ALONE53
09-08-2008, 16:57
İşleri yokuşa sürmemeliyiz

Kolaylaştırınız; güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz; nefret ettirmeyiniz.



(Buhârî, İlm, 12)

ALONE53
09-09-2008, 20:30
Peygamberimiz (sas), güzel ve açık konuşurdu

Resulullah (sas), en küçük bir iyiliği bile teşekkürle karşılar, kimseye ihanet ve hakaret etmezdi. Kimseyi kötülemezdi. Konuştuğunda çok güzel ve açık konuşur, derli toplu söylerdi.

ALONE53
09-10-2008, 15:34
Kalbinde merhamet duygusu olmayan hüsrandadır
Kalbinde insanlara merhamet duygusu olmayan (Allah'ın kalbine insanlara karşı merhamet duygusu koymadığı) kimse haybet ve hüsran (yani en büyük kayıp) içindedir. (Acluni, Keşfu'l-Hafâ, 1/372)

ALONE53
09-11-2008, 17:12
Günün Hadisi

"Ramazan orucunu, -dünya ile ilgili faydalardan ötürü değil de- sadece Allah için tutanın geçmiş günahları bağışlanır." (Nesai, siyam 39; Tirmizî, savm 1.)

ALONE53
09-12-2008, 15:27
Allah'a inanıyorsanız iyi komşu olun!

Allah Resulü komşuluk ilişkilerine çok önem veren ve bunu neredeyse Allah'a imanın bir şartı haline getiren hadis-i şeriflerinde mü'minleri uyarıyor.



"Her kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa komşusuna ikram etsin ve yine her kim Allah'a ve ahirete inanıyorsa misafirine ikram etsin ve yine her kim Allah'a ve ahirete inanıyorsa hayır söylesin veya sükut etsin.' diyen Peygamber Efendimiz bir keresinde de üç kere, "Allah'a yemin olsun ki iman etmiş olmaz." buyurur.

Bunun üzerine Sahabe-i Kiram; "Kim o, ya Resulallah?" derler. O da şöyle buyurur:

"Zulmünden, şerrinden emin olunmayan komşu." Özellikle şerrinden emin olunmayan komşuya dikkat çeken Efendimiz, "Kişinin kalbi doğru olmadıkça imanı doğru olmaz, lisanı doğru olmadıkça kalbi de doğru olmaz ve cennete, komşusu onun şerrinden emin olmadıkça da girmez. Komşusunun malı ve ehlinden korkarak kapısını kapayan kimsenin komşusu mü'min değildir." diyerek Müslümanlara komşuluk ilişkilerinin önemini anlatmaktadır.

ALONE53
09-16-2008, 21:18
Yasin sûresi Kur'an'ın kalbidir

Yasin Sûresi, Kur'an'ın en önemli maksatlarından üçü olan tevhid, haşr (ahiret) ve risaleti çok özlü, etkili ve düşündürücü bir üslupla anlatır.



Hz. Peygamber (sas); "Yasîn, Kur'ân'ın kalbidir." diyerek, "Ölmek üzere olanların yanında Yasin Sûresi'ni okuyunuz." buyurmuştur

ALONE53
09-17-2008, 14:04
Günün hadisi
Bir rivayette de şöyle buyrulmuştur: "oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa "ben oruçluyum!" desin (ve ona bulaşmasın)."

Kütübü Sitte / 3108

ALONE53
09-18-2008, 15:56
Günün hadisi

Enes (r.a.)'den rivâyet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) büyük günahlardan bir kaçını sayarak şöyle buyurdu: "Allah'a ortak tanımak, anne babaya asi olmak, adam öldürmek ve yalan söyleyip yalan şâhidliği yapmak."



(Buhârî, Şehâdât: 4; Müslim, İman: 38)

ALONE53
09-19-2008, 16:39
Peygamberimiz diyor ki:
Oruçlunun sevinci"Ademoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-ı Hakk'ın bu husustaki sünneti şudur): "Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yedi yüz misline kadar çıkar.

Allah Teala Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur: "Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terk etti." "Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir, diğeri de Rabb'ine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku Allah indinde misk kokusundan daha hoştur."

Merhamete layık olalım

Resulullah (sas) buyurdular ki: "Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semada bulunanlar da size rahmet etsinler. Rahim (akrabalık bağı) Rahman'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır."

Oruç perdedir

Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar."

Sana orucu tavsiye ederim

Ebu Ümame (ra) rivayet ediyor: Ey Allah'ın Resulü dedim, bana öyle bir amel emret ki (yaptığım takdirde) Allah beni mükâfatlandırsın." "Sana" dedi, "orucu tavsiye ederim, zira onun bir eşi yoktur."

Allah (cc) "rahmet" eylesin!

"Allah rahmeti yüz parçaya böldü. Bundan doksan dokuz parçayı kendine ayırdı. Yeryüzüne geri kalan bir cüzü indirdi. (Bunu da cin, insan ve hayvan mahlukatı arasında taksim etti.) Bu tek cüzden nasibine düşen pay sebebiyledir ki mahlukat birbirlerine karşı merhametli davranır. At, (hayvan) yavrusuna basmamak endişesiyle ayağını bu sayede kaldırır."

Müminin her hâli hayırlıdır

"Mümin kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır! Zira her işi onun için bir hayırdır. Bu durum, sadece mümine hastır, başkasına değil: Ona memnun olacağı bir şey gelse şükreder, bu ise hayırdır; bir zarar gelse sabreder, bu da hayırdır". (Müslim, Zühd 64)

Ehl-i Beyt'i sevmeliyiz

'Size, uyduğunuz takdirde benden sonra asla sapıtmayacağınız iki şey bırakıyorum. Bunlardan biri diğerinden daha büyüktür. Bu, Allah'ın Kitabı'dır. Semadan arza uzatılmış bir ip durumundadır. (Diğeri de) kendi neslim, Ehl-i Beyt'imdir. Bu iki şey, cennette Kevser havuzunun başında bana gelip (hakkınızda bilgi verinceye kadar) birbirlerinden ayrılmayacaklardır. Öyleyse bunlar hakkında, ardımdan bana nasıl bir halef olacağınızı siz düşünün." (Tirmizi, Menakıb 77)

ALONE53
09-20-2008, 21:26
Günün Hadisi

Numân b. Beşîr (r.a.)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.)'den işittim şöyle buyurdu: "Helal de açıklanmış haramda açıklanmıştır. Bu ikisinin arasında helalden mi olduğu haramdan mı olduğu belli olmayan insanların pek çoğunun bilmediği şeyler vardır. Her kim bu tür şüpheli şeyleri terk ederse dinini ve ırzını korumuş olur selamete erer. Kim de bunlardan birine girerse harama düşmesi pek yakındır. Yasak bölgenin çevresinde sürüsünü otlatan çobanın sürüsünü o yasak bölgeye kaçırması çok çabuk olur. Dikkat edin her otorite sahibinin bir yasak bölgesi vardır. Dikkat edin her otorite sahibinin bir yasak bölgesi vardır. Dikkat edin Allah'ın yasak bölgesi de haram kıldığı şeyler vardır."



(Tirmizi: 1205, Buhârî, İman: 39; Müslim, Müsakat: 20)

ALONE53
09-21-2008, 15:47
Sadaka ve sıla-i rahim
"Yoksula yapılan sadaka bir sadakadır. Bu sadaka akrabaya yapılmışsa iki sadaka demektir. Biri sadaka, diğeri sıla-i rahimdir ki bu da sadaka sayılır." (Tirmizi, Zekât, 26)

ALONE53
09-22-2008, 13:38
Rahat ve rahmet çalışmaktadır

Huzurlu hayat, kendi el emeğini yiyerek ve alın teriyle kazandığını harcayarak yâni, başkasına yüz suyu dökmeden ve başkalarının minnetine girmeden yaşanan hayattır.



Zahmet ve sıkıntı ise rahatta ve safâdadır; başkalarının eline bakmakla ve başkalarının sırtından geçinmekle yaşanan hayattadır

ALONE53
09-26-2008, 15:12
Allah'ım Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet

Hz. Aişe, Kadir Gecesi'ne ermenin şükrünü ve şevkini idrak etmek için Rasûlullah'a yönelip şöyle bir soru soruyor: Ya Rasûllallah, Kadir Gecesi'ne erme şerefine nail olursam nasıl dua edeyim, dedim: Rasûlullah da şu duayı okumamı söyledi: "Allah'ım Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet. (Allahümme inneke afüvvün, tuhibbu'l-afve, fa'fü annî)"



Tirmizi, Da'avât, 89

ALONE53
09-27-2008, 16:04
En güzel hediye "Güzel terbiye"

Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. (Tirmizî, Birr, 33)

ALONE53
09-28-2008, 16:31
Ramazanda Cennet kapıları açılır
Ramazan ayı geldiginde Cennet kapıları açılir, Cehennem kapıları kapatilır, şeytanlar da bağlanır. Bir munadı Ramazan bitinceye kadar şöyle nida eder: "Ey hayra talib olan koş, Ey serri istiyen, azalt (terk et)." Hz. Utbe İbni Abd (r.a.)