PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Atatürk'ün siparişi yasaklı belgesel Çankaya'nın sitesinde


ALONE53
08-25-2008, 16:44
Atatürk'ün siparişi yasaklı belgesel Çankaya'nın sitesinde
Atatürk'ün isteği üzerine çekilen ancak 10 Kasım 1969 yılında TRT'de gösterildiği sırada gece baskınıyla yayından kaldırılan 'Türkiye'nin Kalbi Ankara' belgeseli Çankaya Köşkü'nün internet sitesinde yayınlanıyor

Star'ın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı'nın yenilenen www.cankaya.gov.tr adresli internet sitesinde Atatürk Özel bölümü içinde videolar başlığı altında 1934 tarihli Sovyetler Birliği yapımı 'Türkiye'nin Kalbi Ankara' belgeseli de yer aldı. Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye -Sovyetler Birliği dayanışmasının vurgulandığı belgeselde Cumhuriyet'in 10. kuruluş yıldönümü törenlerinin de geniş bir biçimde yer alıyor. Belgeselde Ankara'da 10. yıl Marşı'nın yanı sıra Sovyetler Birliği Milli Savunma Bakanı Voroşilov'un Türkiye'yi ziyaretiyle ilgili olan bölümünde Enternasyonal Marşı da çalınıyor.

'BU MOSKOVA'DA SEYRETTİRİLİR'

O dönem TRT'de çalışan ve baskına tanık olan gazeteci Varlık Özmenek stüdyoyu basan dönemin TRT Genel Müdürü Adnan Öztrak'ın kendilerine 'Bu film ancak Moskova'da seyrettirilebilir. Yayını kesin' diyerek durdurduğunu anlattı. Özmenek belgeselin yıllar sonra Çankaya Köşkü'nün internet sitesinde yayınlanmasını olması gereken bir uygulama olarak değerlendirdi.

Yıllardır yasaklı kalan belgeselin çekimi Atatürk'ün özel isteğiyle oldu. Atatürk'ün Cumhuriyet'in 10. kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir belgesel çekilmesini istemesi üzerine Sovyetler Birliği'ne teklif götürüldü ve yönetmen Sergey Yutkoviç Türkiye'ye gelerek belgeseliçekti. Belgeselde Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınması ve yaralarını sarması Ankara özelinde anlatılıyor.