PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Medeniyetler çatışması yok!


kelebek35
08-23-2008, 10:01
ABD'nin İslam Konferansı Teşkilatı'na atadığı özel temsilcisi Sada Cumber, dün İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüştü. Cumber, Batı'nın İslam'ı hoşgörü ve diyalog dini olarak takdir etmeyi öğrenmesi gerektiğine dikkat çektiği açıklamasında, 'medeniyetler çatışması' değil 'cehaletler çatışması' olduğunu söyledi

ABD'nin İslam Konferansı Teşkilatı'na (İKT) şubat ayında atadığı Pakistan asıllı özel temsilcisi Sada Cumber, dün İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüştü. Bir saati geçen görüşme sonunda basın toplantısı yapan Cumber ve İhsanoğlu, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Şiiliğin İsmaili kolundan olan Cumber, göreve geldiğinden beri 24 Müslüman ülkeyi ziyaret ettiğini ve edindiği bilgi ve izlenimleri Washington yönetimiyle paylaştığını ifade etti. İslam ülkelerine seyahatleri sonucu gördüğü şeyin 'medeniyetler çatışması' değil 'cehaletler çatışması' olduğunu aktaran Cumber, 'Batı'nın İslam'ı bir hoşgörü ve diyalog dini olarak takdir etmeyi öğrenmesi gerektiğini' kaydetti. 'İslamofaşizm, İslami terörizm ve Müslüman aşırılığı' gibi kavramların ABD yönetimi tarafından kullanılmasının Müslüman ülkelerde rahatsızlık oluşturduğunu gördüğünü kaydeden Cumber, bunu Washington'a aktardıktan sonra Başkan George W. Bush'un söz konusu terminolojilerin kullanılmaması yönünde talimat verdiğini söyledi. Amerika'nın İKT temsilcisi, İslam dünyasından tepki çeken bir diğer şeyin ABD havaalanlarında yabancılara karşı gösterilen davranışlar olduğunu dile getirdi. ABD İç Güvenlik Bakanı ile bir araya geldiğini aktaran Sada Cumber, kişilere insanlık onuruna yaraşır şekilde muamele edilmesi yönünde güvence aldığı bilgisini verdi. Amerikan temsilcisi, ayrıca, ABD'ye Greencard başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarından soyadları FBI'ın şüpheli dosyasına takılanların da sorunlarının çözüldüğünü belirtti.

İran-İKT arasında uydu bilmecesi

İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu da İslam ülkelerindeki bir milyon anne ve çocuğa sağlık yardımı sağlama projeleri olduğunu kaydetti. En fakir ülkelerden 22'sinin İKT üyesi olduğunu aktaran İhsanoğlu, özellikle sıtma hastalığına karşı çalışmalar yürüteceklerini vurguladı. İhsanoğlu, konuğuna Osmanlı tarihiyle ilgili bir kitap verirken, Cumber de üzerine Osmanlı arması işlenmiş bir kuru yaprak hediye etti. Florida'dan getirilen yaprağın Kapalıçarşı'da Nick Merdenyan adlı bir hat sanatçısı tarafından işlendiği belirtildi.

Bu arada, Ekmeleddin İhsanoğlu, İran ile İKT arasında gerçekleştirileceği söylenen uzay çalışmalarıyla ilgili bilgisi olmadığını belirtti. İhsanoğlu, İKT'nin barışçıl amaçlı olduğu takdirde üye ülkelerin bilim ve teknik alanlarındaki tüm çalışmalarını desteklediğini ifade etti. İran Havacılık ve Uzay Ajansı Başkanı Rıza Takipur, dün İKT ile ortaklaşa olarak 'Beşarat' adlı bir uydu yapmayı planladıklarını ileri sürmüştü.

Zaman