PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gazinoda mescit siteyi ikiye böldü


kelebek35
08-07-2008, 10:21
Selimpaşa Sporkent'in gazinosunda "mescit" açılması, siteyi ikiye böldü. Bir grup, "Biz ibadetimizi nerede yapacağız?" derken, karşı çıkanlar, "Müzikli eğlencelerin yapıldığı mekánda mescit olur mu?" diyor.

SELİMPAŞA, İstanbul’a 60 kilometre mesafede güzel bir sayfiye yeri ve Sporkent de Selimpaşa’nın çok sevimli bir tatil beldesidir.

Deniz kıyısında, ağaçlar arasında iki katlı evler... Upuzun muhteşem bir kumsal... Pırıl pırıl bir deniz... Ve göz alabildiğine uzanan tatlı bir Marmara mavisi...

Geçen hafta sonu oradaydım. Sporkent’te yaşayan dostlarımı ziyaret ettim. Fakat o ne? Uzun süredir uğramadığım bu tatil beldesinde tatsız bir hava vardı. Türkiye’nin hali gibi, bu güzelim yer de dinsel nedenlerle gergin bir havaya bürünmüş, beldenin gazinosunda "mescit" açılması, siteyi adeta ikiye bölmüştü.

Bir grup mescidi savunuyor ve "Biz ibadetimizi nerede yapacağız? Nerede namaz kılacağız?" diyordu.

Karşı çıkan grup ise, "Gazinoda, müzikli eğlencelerin yapıldığı, içkili yemeklerin düzenlendiği, herkesin mayo ile veya şortla dolaştığı gürültülü bir mekánda mescit olur mu?" diyordu.

* * *

Türban nasıl Türkiye’nin havasını bozmuşsa "mescit olayı"nın da, tatsız tartışmalarla, o sevimli tatil kentinin huzurunu kaçırdığını gördüm.

İlle de mescit diye tutturmanın bir anlamı var mı? Mescit olmadan namaz kılınamaz mı?

Sporkent’te herkesin evi iki adımlık yolda. Arzu eden evine gidip ibadetini yapamaz mı? Mescit bir gösteriş yeri mi?.. Profesör Dr. Yaşar Nuri Öztürk diyor ki:

"İslam, resmi mabet, resmi din adamı ve dinsel kıyafet fikrine karşıdır. Namaz için hiçbir özel mekán zarureti yoktur. Her Müslüman, vakti gelen namazı hiç kimsenin önderliğinde ve hiçbir mekánın çevrelemesine ihtiyaç duymadan olduğu yerde kılar."

* * *

Namaz bir dua şeklidir ve tek Allah’lı dinin ilk tebliğcisi Hazreti İbrahim’den beri kılınan ve uygulanan bir işlemdir.

Kuran’da namaz kılmayanları kınayan, lanetleyen tek ayet yoktur. Tersine, gösteriş için namaz kılan insanları kınayan ayet vardır. Namazda gösteriş değil, duygu ve içtenlik önemlidir.

Mevláná’ya göre: "İnanç olmadan namaz kılmak, ikiyüzlü insanların dua etme halidir."

Namaz, Allah ile gizli olarak baş başa kalmak, dertleşmek, şükretmek, tövbe etmek, yardım istemek şeklinde bir dua işlemidir. Allah’ı anmanın bir yoludur. İnsanın Yaradan’a sevgi, saygı ve minnetini göstermesi olayıdır. Namaz hali, sessiz ve huzurlu bir ortam gerektirir. Gürültülü Sporkent Gazinosu’nun içinde kurulan mescitte sessiz ve huzurlu bir ortam olabilir mi? Bu mümkün mü?

* * *

Peki, mescit ısrarı neden? Gösteriş mi? Oysa Allah gösterişi sevmez, inanç ister.

Mevláná’ya göre: "Ancak imandan kaynaklandığında namazın bir değeri vardır. Kalp huzuru, namazın ön şartıdır. Gece ve gündüz ibadetle meşgul olsan ve bundan dolayı övünsen neye yarar? Çünkü namaz, karakterlerde bir değişikliğe sebep olmalıdır. İbadete koşan niceleri vardır ki, sadakatleri olmadığı halde sevap umarlar."

Profesör Dr. Gazi Özdemir’e göre, "Namaz, amacını bilerek ve sadece Allah rızası için kılınmalıdır. Allah’ın istediği, namazın arzu edilerek ve başkalarına gösteriş olmamak üzere kılınmasıdır".

Maun Suresi 4, 5, 6: "Vay haline o namaz kılanların ki, namazlarından gaflet içindedir. Namazın amacının ne olduğunun farkında değildir onlar. Riyaya sapanlardır onlar, gösteriş yaparlar."

Sözün kısası: Namaz, gösteriş için kılınmaz!

(HÜRRİYET)