PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bedava seyahat kartları havadan karaya indi


ALONE53
07-05-2008, 18:16
Bedava seyahat kartları havadan karaya indi
Havayolu şirketleriyle kıran kırana rekabet yaşayan otobüs şirketleri ve Devlet Demiryolları, yolcu kapmak için yeni uygulamalara başvuruyor.

Havayolu şirketlerinin belirli sayıda uçuş yapan yolculara ücretsiz bilet imkanı sunan Miles uygulaması, diğer ulaşım araçlarında da hızla yaygınlaşıyor. Müşteri sadakatini artırmak isteyen otobüsçüler, yolcuların her seyahatte belirli bir puan kazanmasını sağlayan özel kart üyelikleriyle yolcu kaybını önlemeye çalışıyor. Örneğin Kamil Koç firması 450 bin üyeye ulaştığı Yolkart'la yolcularına 3 milyon yeni lira ücretsiz bilet imkanı sundu. Feribotlara olan ilgiyi artırmak için Sea&Miles kredi kartını devreye sokan İstanbul Deniz İşletmeleri (İDO) 37 bin üyeye ulaştı. İstanbul-Bursa arasında feribotla üç gidiş-geliş karşılığında aynı güzergâh için bedava bilet kazandıran uygulama sayesinde bugüne kadar 15 bin yolcu ücretsiz feribot seyahati yaptı. Devlet Demiryolları ise kısa bir süre önce hizmete soktuğu Rail&Miles kredi kartıyla bin üyeye ulaştı. Biriken her 2 bin 500 mil karşılığında tek yönde bedava İstanbul-Ankara bileti veren kuruluş, önümüzdeki yıllarda devreye girecek hızlı trenin yolcu potansiyelini artırmak için mil uygulamasının kapsamını genişletecek.

Ulaşım teknolojisinin geliştiği Avrupa ülkelerinde yolcuların seyahatlerinde kendilerini tercih etmesini isteyen taşımacılık şirketleri, yıllardır Miles adı verilen yolcu sadakat programlarını uyguluyor. Sık seyahat edenlere belirli puana ulaştığında ücretsiz bilet imkanı sunan Miles programı, Türkiye'de ilk defa Türk Hava Yolları (THY) tarafından uygulandı. Classic, Classic Plus, Elite ve Elite Plus olarak dört farklı kartı kapsayan THY Miles'te üye yolcu, biriktiği puan belirli seviyeyi aştığında üst kademeye geçiyor. 15 bin puan biriktiren bir yolcu iç hatlarda herhangi bir güzergâha gidiş-dönüş olarak ücretsiz bilet kazanma imkânına sahip oluyor. Promosyon uygulamaları kapsamında yurtdışı seyahatler için de ücretsiz bilet kazanabiliyor. Yaptığı anlaşmalarla üyelerinin oteller ve araba kiralama şirketlerinden de indirimli yararlanmasını sağlayan THY, son olarak Turkcell'le anlaşarak biriken miller karşılığında kontör yükleme imkânı sundu. THY Mil programının üye sayısı haziran itibarıyla 1 milyon 400 bine ulaştı. Özel havayolu şirketi Atlasjet de 'Jetmil' adı verilen programla yolcularına puan karşılığı ücretsiz bilet veriyor. Pegasus Air ise sık seyahat eden yolcularının hizmetine sunduğu 'Pegasus Kart' ile alışverişlerden, bilet alımlarından ve uçuşlardan UçuşPuan kazandırıyor. UçuşPuanlar, bilet alımında para yerine kullanılıyor.

Bu yıl 9 milyon yolcu taşımayı hedefleyen Türkiye'nin en büyük otobüs filosuna sahip Kamil Koç, 2005'te başlattığı Yolkart uygulamasında 450 bin üyeye ulaştı. Kart sahibinin her seyahat için ödediği ücretin yüzde 7'si KamilKoç Puan olarak hesabında birikiyor. Yolcu, biriken puanlarla ücretsiz seyahat etme imkanı buluyor. Örneğin İstanbul-Ankara arasında gidiş-geliş olarak 6 sefer yapan bir kişi tek yönde ücretsiz bilet kazanıyor. Firmanın satışa sunduğu biletlerin yaklaşık yüzde 40'ı Yolkart sahibi üyeler tarafından alınıyor. 2007 yılında yolcularına 3 milyon yeni liralık ücretsiz bilet kullandıran firma, kart üyelerinin sunduğu imkanları genişletmek için çalışma yapıyor. Hastaneler ve alışveriş merkezleriyle anlaşmalar yapacaklarını belirten Kamil Koç Kurumsal İletişim Direktörü Hakan Al "Üyelerimiz anlaşmalı işyerlerinden bir indirim kazanacak. Bunun yanı sıra sık seyahat eden öğrenciler ve devlet memurları için kart'n avantajlarını artıracağız. Hedefimiz bu yılın sonunda 600 bin üyeye ulaşmak. 2010 yılında ise üye sayımızın 1 milyona çıkmasını planlıyoruz." şeklinde konuşuyor.

Türk Hava Yolları'yla rekabet için miles uygulamasına başlayan ilk otobüs firması Varan Turizm'in üye sayısı 200 bine ulaştı. Kart sahiplerinin 100 bini Elite statüsüne sahip. Bugüne kadar üyelerine 100 binin üzerinde ücretsiz bilet imkanı sunan firma 18 adet tek yön ya da 9 gidiş-dönüş seyahat yapan üyelere Elite kart imkanı sunuyor. Elite kart sahipleri her seyahatte puan biriktiriyor, aynı zamanda biletleri yüzde 10 indirimli alma imkanına sahip oluyor. Varan Miles üyeleri seyahat ettikleri güzergâhlara göre puan kazanıyor. Örneğin İstanbul-Ankara hattında tek yönde seyahat karşılığında 450 puan yolcunun hesabına yazılıyor. Üye, 7 bin 500 puana ulaştığında İstanbul-Ankara arasında bir ücretsiz bilete sahip oluyor. Miles'la kazanılan biletler 2 yıl içinde istenilen tarihte kullanılabiliyor.

Deniz otobüsünde üye sayısı 100 bine çıkacak

İstanbul Deniz İşletmeleri (İDO), yolcu pastasından aldığı payı büyütmek için 2006 yılında Sea&Miles uygulamasını başlattı. Sea&Miles üyeleri, her seyahat karşılığında hesaplarında puan biriktiriyor. Yolcu, birikmiş milleri kullanarak bedava bilet alabiliyor. Ayrıca işletme ile yaptıkları seyahatte öncelikli rezervasyon, özel gişeden bilet alma ve ekstra bagaj imkanına sahip oluyor. İstanbul Yenikapı ve Bursa (Güzelyalı) feribot iskelelerindeki otoparklardan ücretsiz faydalanabiliyor. Yenikapı iskelesinde seyahat için beklerken içinde birçok hizmetin ücretsiz sunulduğu Sea&Miles Lounge adlı özel salonları kullanabiliyor. Feribotla seyahati tercih eden 38 bin yolcu Sea&Miles Club üyesi oldu. Bugüne kadar üyelerine seyahat karşılığında hesabında biriktirdiği millerin toplamı 106 milyon mili bulan İDO, 15 bin yolcusuna ücretsiz seyahat etme imkanı sundu. Club üyeliğinin yanı sıra Denizbank'tan çıkarılan Sea&Miles kredi kartıyla da yolcular alışverişler karşılığında mil biriktirebiliyor. İşletme üye sayısını 100 bine çıkarmayı hedefliyor.

2 bin 500 mile 1 tren bileti

Yolcu pastasından aldığı payı artırmak isteyen Devlet Demiryolları ise Vakıfbank'la işbirliği yaparak devreye aldığı Rail&Miles kredi kartıyla mil rekabetinde 'ben de varım' dedi. Rail &Miles kredi kartı ile Devlet Demiryolları'ndan yapılacak tren bileti harcamalarında yüzde 1 VakıfPara, ayrıca yüzde 5'e varan oranda Milpara kazanılıyor. Biriken puanlarla ücretsiz tren bileti alınıyor. Rail and Miles kullanıcıları, biriken her 2 bin 500 mil karşılığında tek yönde bedava İstanbul-Ankara bileti, her 5 bin 300 mil karşılığında da İstanbul-Sofya bileti kazanıyor. Ayrıca belirli bir tutarın üzerindeki tren bileti alımlarında taksitli ödeme imkânı var. Devlet Demiryolları yetkilileri üye sayısı bini geçen Rail Miles'ın yapımı hızla süren hızlı trenlerde de kullanılacağını belirtiyor. Yetkililer, önümüzdeki yıllarda ulaşım araçları arasındaki rekabetin daha da kızışacağını belirtiyor.