PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sabancı, Japon Bridgestone ile Rusya'da lastik üretecek


tomqoliq
06-14-2008, 15:52
Sabancı Holding Temsa'dan sonra Lassa'yla da uluslararası yatırıma hazırlanıyor.Temsa'yla Mısır'da otobüs fabrikası kuran Sabancı, şimdi dünya lastik devi Japon Bridgestone ile birlikte Rusya'da lastik fabrikası kurma planları yapıyor. Türkiye'deki fabrikasının kapasitesinin dolması nedeniyle ikinci bir üretim tesisini gündeme getiren Brisa, Türkiye'de maliyetlerin yüksek olması ve Rusya pazarının büyüme potansiyeli nedeniyle ibreyi bu ülkeye çevirdi.


SABANCI Holding, Temsa'yla Mısır'da kurduğu otobüs fabrikasından sonra şimdi de Japon Bridgestone ile birlikte Rusya'da lastik fabrikası kurmaya hazırlanıyor. Türkiye'de Japon Bridgestone ile birlikte ortak olduğu Brisa fabrikasında Lassa ve Bridgestone markalı lastik üretip hem iç pazara hem de yurtdışına satan Sabancı Holding, ikinci lastik fabrikası için Rusya pazarını seçti. Brisa Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Gökhan Cüceloğlu, 2009 yılında Türkiye'de fabrikaları için yeni bir yatırım programını devreye sokacaklarını belirterek, "Bu yatırımla kapasiteyi 13.3 milyon adede çıkartacağız. Böylece Türkiye'deki kapasite tamamlanmış olacak. Bundan sonraki üretimler için ise yeni bir fabrikaya ihtiyaç duyacağız. İşte bu noktada ikinci fabrika yatırımı gündeme gelirken Türkiye'deki maliyetlerin yüksek olması ve Rusya bölge pazarının potansiyeli bu yatırımın Rusya'da olma ihtimalini güçlendiriyor" dedi.


Japonlar Rusya'yı çok istiyor


"Brisa yönetimi olarak yeni bir fabrikayı çok istiyoruz" diye konuşan Cüceloğlu şöyle konuştu: "Bunu zaten birkaç kez dile getirdik. Ancak yeni fabrika Türkiye'de olmaz. Japon ortaklarımız devlerin yeni gözdesi Rusya pazarına girmek istiyor. Brisa'nın yeni fabrikası büyük olasılıkla bu bölgede olacaktır. Rusya yılda 2.8 milyon aracın satıldığı çok büyük bir pazar. İştah kabartıyor. Rusya pazarı dışında sürekli büyüyen Türki Cumhuriyetleri var. Bu ülkelere de ihracat sözkonusu."


Bize o pazarda ihtiyaçları var


Bridgstone'un Rusya pazarı için Sabancı Holding'e ihtiyacı olduğunu söyleyen Cüceloğlu, "Bize güveniyorlar. Daha önce Japon ortaklarımız Rusya'da distribütör vasıtasıyla yatırım yapmaya girişmiş ancak başarısız olmuşlar" diye konuşuyor. Cüceloğlu, Bridgestone'un tüm dünyada 49 lastik fabrikasının olduğunu ve cirosal olarak dünyanın en büyük lastik üretici olduğunu kaydetti. Cüceloğlu, "Bugün Bridgestone'nun dünyadaki tek üretim ortağı Sabancı. Bu ortaklıktan çok mutlular. Ayrıca Türkiye'nin kültürü Rusya ve Türkiye Cumhuriyet'lerle uyuşabiliyor. Bu bizim için Rusya'da ortak üretim yapmamız için büyük avantaj" dedi. Cüceloğlu, demir çelik fiyatlarının aşırı artmasından dolayı fabrika yatırım maliyetlerinin de yükseldiğini belirterek, "Sıfırdan minimum 3-4 milyon kapasiteli bir üretim tesisi kurmanın bedeli yaklaşık 300 milyon doları bulur" diye konuştu.


Resmi tedarikçi olmak istiyoruz


YILDA 10.5 milyon adet lastik üreten ve bunun yüzde 55'ini dünyanın 50 farklı ülkesine ihraç eden Brisa'nın yeni hedefi Lassa'yla uluslararası bir otomotiv markasına resmi tedarikçi olmak var. Bugüne kadar Türkiye'de üretilen bir çok modelin fabrika çıkışı lastik tedarikçisi olduklarını belirten Gökhan Cüceloğlu, 34 yıllık logolarını 2 ay önce 10 milyon dolar yatırımla yeni global bir logoyla değiştirdiklerini hatırlatarak şunları söyledi: "Lassa Türkiye'nin markası. Dünyada birçok lastik markası var ama biz bu markayla uluslararası arenada daha çok yer almak istiyoruz. Bunun yollarından biri de Türkiye dışında örneğin Fransa ya da Almanya'daki bir markanın orada bulunan fabrikasına direkt olarak tedarikçi olmak. Bunu 5 yıl içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."
Emre ÖZPEYNİRCİ

HÜRRİYET

MetinCeylan
06-14-2008, 15:53
iyi baklım..