PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Memura 1,5 milyar YTL enflasyon farkı


ALONE53
06-03-2008, 10:46
Memura 1,5 milyar YTL enflasyon farkı
Memurların yüzde 6'ya yakın enflasyon farkı alacağı tahmin ediliyor.
Yıl sonu için belirlenen yüzde 4'lük hedefin ıskalanması gözleri enflasyon farkı bekleyen memura çevirdi.

Merkez Bankası beklenti anketinden yüzde 9,64'lük yıl sonu tahmini çıkmasının ardından memurlar aradaki farkın bir an önce maaşlara yansıtılmasını talep ediyor. Farkın büyük olması ise şimdiden bütçe disiplininden taviz vermek istemeyen Maliye'yi kara kara düşündürmeye başladı. Enflasyon artışının hesabını yapan uzmanlar, bir puanlık artışın maliyetini 250 milyon YTL olarak çıkardı.

Hükümet Ocak-Haziran 2008 dönemi için memura yüzde 4'lük enflasyon hedefini göz önünde bulundurarak yüzde 2 zam yapmıştı. Yılın ilk dört ayında Tüfe'nin yüzde 4,82 olarak gerçekleşmesi, memurları enflasyon farkı alması konusunda umutlandırdı. Merkez Bankası'nın tahminleri göz önünde bulundurulduğunda oluşan aradaki altı puanlık farkın ödenmesinin bütçeye ek maliyeti yaklaşık 1,5 milyar YTL olacak. Enflasyon rakamlarını yakından takip ettiklerini belirten Maliye kaynakları, "Her bir puanlık artışın maliyeti yaklaşık 250 milyon YTL'yi buluyor. Bütçe dengeleri açısından yıl sonu gerçekleşecek enflasyon rakamı Merkez Bankası kadar bizim için de çok önemli." dedi. Halen yaklaşık 800 YTL olan en düşük devlet memurunun maaşı enflasyon farkının yansıtılmasıyla birlikte 48 YTL civarında artış gösterecek. 9'un 1'inden maaş alan bir memurun eline ocaktan itibaren 798 YTL geçiyor. 2007 enflasyonu hedeflenen yüzde 4'lük rakamı aşınca 2008 başında memurlara enflasyon farkı ödenmişti. Bu yıla ilişkin enflasyon farkının, oranın yüksek olması halinde yılın ikinci yarısında, düşük seyretmesi halinde 2009 başında ödenmesi bekleniyor.

Türkiye'de son iki yıldır hedefin gerisinde kalan enflasyon tüm dünyanın başına bela oldu. Euro bölgesinde enflasyon mayıs ayında yüzde 3,6 ile tarihî zirvesine çıktı. Rusya'da ise yüzde 14,3'e varan enflasyon rakamı yetkilileri endişelendiriyor. Yıl sonunda rakamın yüzde 20'leri bulması bekleniyor. Son iki yıldır enflasyonda hedefi ıskalayan TC Merkez Bankası, 2008 için de teslim bayrağı çekti. Nisan itibarıyla yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,66 gerçekleşti. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın yükseltilmesi yönünde sinyalini verdiği 2009 enflasyon hedefinin revize edilmesine yönelik takvim netleşti. Önümüzdeki yıl için yüzde 4 olarak belirlenen enflasyon tahminini haziran ve temmuz aylarında petrol ve gıda fiyatlarının seyri belirleyecek. Elde edilen sonuçlar sonrasında revize edilen yeni rakam ağustos ayında hükümete bildirilecek.