PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Enerjide KÜBA MODELİ


Kalpsiz_
05-30-2008, 18:19
Enerji Bakanı Güler, Küba’daki gibi kampanya düzenlenmesini istedi.
23 Mayıs 2008 / 08:27
!Enerji Bakanı: Biz de Castro gibi verimli ampul dağıtalım

Enerji ve Tabî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Sanayicimiz başta olmak üzere elektriği, enerjiyi kötü kullanıyoruz” dedi. Güler, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) “Türkiye Enerji Stratejisi Dizisi No:1-2-3” başlıklı raporların tanıtımı dolayısıyla düzenlenen “Elektrik Enerjisi Stratejisi Değerlendirmeleri” seminerinde yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde Küba’nın Enerji Bakanı’yla biraraya geldiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“68 kuşağının o devrimci şeyiyle söyleyeyim; o hepimizin beğendiği Fidel Castro, 11 milyon lambayı lise öğrencilerine vermiş, değiştirmişler. 1.200 me*****lık bir santral kazanç olmuş. Castro’nun yaptığı gibi verimli lamba kampanyasını birlikte yapalım” diye konuştu.

Kimseden gık çıkmıyor
Sektörde çokbaşlılık olduğunu söyleyen Bakan Güler, “Sanayicimiz başta olmak üzere elektriği, enerjiyi kötü kullanıyoruz. OECD’ye göre 2, Japonya’ya karşı 4 kat kötüyüz” dedi. Bakan Güler, sanayicilere seslenerek şunları kaydetti:

“Elektrikte şu anda istediğiniz fiyattan satıyorsunuz, hatta kendi üretiminizdekini bizden alıyorsunuz, yatırımcılar bizden alıyorlar, sizin ürettiğinizi biz yüksek fiyattan alıyoruz. Böyle bir yapı var. Hiçkimseden gık çıkmıyor. ’Zarar ediyoruz, kapatacağız’ filan diye ses çıkmıyor.”

Nükleer ihaleleriyle ilgili yaptıkları çalışmalara değinen Güler, “Dünyaya örnek olacak bir model. Diğer bakanlar, aynı modeli benden istiyor” dedi.

Her eve 2 verimli ampul iki Keban Barajı ediyor
100 vatlık ampul yerine 20 vatlık verimli ampul kullanılması halinde aynı aydınlatma elde ediliyor ve 80 vat kârlı çıkılıyor. 80 vat enerjinin bedeli yıllık 77 YTL. Yapılan hesaplamaya göre Türkiye’de her hane 2 ampulünü verimli olarak değiştirirse 2 bin 500 me*****lık bir santral kazanılıyor. Bu rakam Keban Barajı’nın yaklaşık iki yıllık üretimine karşılık geliyor.

Yalçındağ: Enerjide özelleştirme net bir takvime bağlanmalı
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, 2020 yılına kadar elektrikte yaklaşık 90 milyar dolar yatırım gerektiği projeksiyonlarına işaret ederek, arz açığının engellenmesi için yatırımların hızlandırılması gerektiğini söyledi. 2004’te özelleştirme programına alınan TEDAŞ’ın özelleştirilmesinin henüz yapılmadığına de işaret eden Yalçındağ, piyasa aktörlerinin önlerini net olarak görüp yatırım kararı alabilmeleri için piyasanın hangi yıl, ne oranda serbestleşeceğinin, bir takvime bağlanması gerektiğini söyledi.


Enerjide KÜBA MODELİ haberi (http://www.ensonhaber.com/Ekonomi/130651/Enerjide-KUBA-MODELI.html)