PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sözleşmelilerin çığlığı


MetinCeylan
05-24-2008, 16:25
http://www2.internethaber.com/images/news/63629.jpg
Sözleşmelilerin çığlığı
24 Mayıs 2008 Cumartesi 16:16
Türk Sağlık-Sen, sözleşmeli sağlık personeline eş durumundan tayin ve becayiş hakkı verilmesi için eylem yaptı.


Eyleme, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Ankara İl Teşkilatı yöneticileri de destek verdi.

Eyleme 20 ilden otobüslerle gelen ve özlük haklarının düzeltilmesini isteyen sözleşmeli çalışanlar, Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı. Çalışanlar, ''Tayin Hakkım Yok Diye Eşim Benden Ayrıldı'', ''Becayiş Hakkı İstiyoruz'', ''Döner Sermaye Eşitsizliği Giderilsin'', ''Aynı İşe 5 Ayrı Statü İş Barışını Bozdu'' yazılı dövizler taşıdı ve çeşitli sloganlar attı. Gruptakilerin sloganlarına siren ve düdük sesleri de eşlik etti.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kamuda sözleşmeli istihdam modelinin, personeli her yıl yapılacak bir sözleşmeye mahkum ettiğini, özlük haklarına kısıtlamalar getirdiğini ifade etti.

Kahveci, ''Sözleşmeli personel, becayiş, eş durumundan tayin gibi birçok haktan mahrum bırakılarak adeta bir köle düzenine zorlanmışlardır. Bunun adı 'ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir'. Böyle bir anlayış devleti yönetenlere yakışmamıştır'' diye konuştu.

Sözleşmeli kamu çalışanlarının işleri ve aileleri arasında tercihe zorlandığını, sözleşmeli personelin eşinin bulunduğu şehirden uzakta çalıştığını, çocuklarının yüzüne hasret kaldığını öne süren Kahveci şöyle konuştu:

''Bu sözleşmeli istihdam yuva kurmaya engel olmaktadır. Sözleşme, çalışana 'ilk atandığın yerde emekli olana kadar yaşayacaksın' dayatması yapmaktadır. Sözleşmeli çalışanın eşi olmaya hiç kimse sıcak bakmamaktadır. Becayiş hakkının verilmemesinden, askerlik dönüşü işe başlatılmamaya kadar daha bir çok sorunla da sözleşmeli çalışan başbaşa bırakılmıştır. Aynı iş yerinde çalışıp, aynı işi yapan fakat farklı mali ve özlük haklarına sahip kamu çalışanları oluşmuş, bu da çalışma barışını bozmuştur.''

Sözleşmeli çalışanlara becayiş ve eş durumundan tayin hakkı, tayinlerde eğitim durumunun dikkate alınması, görevde yükselme hakkı, ücretlerde iyileşme yapılması, aile ve giyim yardımı gibi sosyal haklar verilmesi yönündeki isteklerini dile getiren Kahveci, hükümete, ''Kamuda görev yapan geçici işçileri bir günde kadrolu yaptınız. Sözleşmeli kamu çalışanlarına da aynı hakkı tanıyın. Tüm sözleşmeli çalışanlara kadro verin'' diye seslendi.

Bircan Akyıldız da yaptığı kısa konuşmada, sözleşmeli personel için başlattıkları mücadelenin sonuçlanana kadar süreceğini söyledi.

Konuşmaların ardından sözleşmeli personelin boşanma ve evlenememe sorununa dikkat çekmek için tayinleri iki ayrı kente çıkan ve bu nedenle evlenemeyen nişanlı bir çiftin öyküsü skeçle anlatıldı.

Daha sonra Akyıldız ve Kahveci, skeçte rol alanlarla birlikte ''Eşim Ayrı Ben Ayrı Nerede Nakil Hakkı'' yazılı döviz ve ''gelinlik''le Sağlık Bakanlığı'na yürüyüşe geçti. Polisin izin verdiği Akyıldız, Kahveci ve oyuncular ellerindeki gelinliği bakanlık önüne bırakarak ayrıldılar.

Bu arada, Eskişehir ve Ankara'da sağlık alanında görev yapan nişanlı bir çift, bakanlığın önüne gelerek basın mensuplarına tayin hakları olmadığı için evlenemediklerini söyledi. Grup daha sonra dağıldı.

Haber Kaynağı: http://www2.internethaber.com/images/news_source/3.jpg