PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Van’da eroin ikram olmuş


MetinCeylan
05-19-2008, 23:21
http://www2.internethaber.com/images/news/54694.jpg
Van’da eroin ikram olmuş
19 Mayıs 2008 Pazartesi 23:04
Dünya literatürüne giriyoruz. Van’da Böğrüpek Köyü’nde 61 yaşındaki amca, 55 yaşındaki teyze eroin kullanıyor


TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’na bilgi veren Ankara Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi (AMATEM) Direktörü Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, Türkiye’de uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda gelinen noktayı anlattı.
Ailelerinin yanında yaşayan 18 yaş altındaki çocuklarda uçucu madde bağımlılığının sokakta yaşayan çocuklardan daha fazla olduğunu kaydeden Nesrin Dilbaz, Van’da yaşananlarla ilgili ilginç örnekler aktardı: 61 yaşında amca eroine başlamış, misafirliğe giden bir hanıma sigara gibi eroin ikram edilmiş.
BAĞIMLILIK TAMAMEN ORTADAN KALDIRILAMAZ
Doç. Dr. Dilbaz’ın milletvekilerine anlattığı çarpıcı tespitleri şöyle:
Ütopya olur: Bağımlılık kronik bir hastalık, şeker hastalığı gibi. Nasıl ki şeker hastalığını tümüyle ortadan kaldıramıyorsak, sadece tedaviyle, diyetle semptomlarını kontrol altına alabiliyorsak, bağımlılık da aynen böyle bir hastalık. Yani, bağımlılığı tümüyle ortadan kaldırmasını beklemek çok ütopya, çünkü dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok.
BAĞIMLILARIN YÜZDE 67'Sİ GÜNEYDOĞU'DAN GELİYOR
Köy köy biliyorum: Ankara’da AMATEM’e gelenlerin yüzde 41’i Ankara dışından. En sıklıkla gelinen yerler Van, Hakkâri, Gaziantep, Kilis. Ondan sonra sırasıyla Çankırı, Çorum, Antalya gibi iller. Eroin nedeniyle yatanlara baktığımızda, Antep ve Kilis’ten gelenler yüzde 40, Van ve Hakkâri’den gelenler yüzde 25. Yani yüzde 67’si Güneydoğu illerinden geliyor. Hatta, ben köy köy biliyorum artık. Çünkü, köy muhtarıyla görüşüyorum. Eroin kullanımında özellikle Antep ve Kilis’te damar içi kullanımı daha yaygın.

ROMATİZMAYA İYİ GELİYOR DİYE
Sokak çocukları az: Yatan hastaların yüzde 51’i alkol, yüzde 20’si eroin, yüzde 11’i de uçucu maddeden. Genellikle 18 yaş altındakiler uçucu kullanıcılarımız. Hep böyle bir yanlış anlaşılma var, sanki sokak çocukları uçucu kullanır gibi. Hayır, yüzde 77’si ailelerinin yanında yaşıyor, sadece yüzde 6’sı sokakta yaşıyor.
LİTERATÜRÜ DEĞİŞTİRİYORUZ
Biz bütün literatürleri deliyoruz. Van’da Böğrüpek Köyü. Altmış bir yaşında amca ilk defa eroin kullanmaya başlıyor. Yani literatürde dünyada 35’inin üzerinde eroin kullanmaya başlayan yoktur. Böğrüpek Köyü’nde elli beş yaşında teyze var, kullanıyor. Nasıl başlamış? Romatizma ağrılarına iyi gelecek diye afyon sakızıyla başlamış, sonra eroinle devam ediyor. Antep’ten evli ve eroin bağımlısı hanımlar geliyor.
SİGARA GİBİ EROİN İKRAMI
Van’daki bir hanım hastam şunu demişti, misafirliğe gitmiş, orada sigara ikram eder gibi eroin ikram etmişler. O kadar kanıksanıyor. Bir şeyi bir insana çok fazla gösterirseniz televizyon aracılığıyla, bir süre sonra, o şiddet mesela kanıksanır hâle gelir. Yani, bir film, bir afiş hazırlarken merak uyandıracak hiçbir mesaj vermemek gerekiyor.

NARGİLEYE DİKKAT
Nargile ile başlıyor esrara dönüyor: Nargilenin içinde tütünler aromatik. Yani nedir? Karpuzlu, kavunlu. Şimdi alkolsüz bira bitti, aromatik biralar başladı. Bir şeyi cazip hâle getirebilmek için görsel, tat ve kokusunun iyi olması lazım. Bu anlamda tütün böyle aromatik hâle getiriliyor ve o tütünün içine “ot” dediğimiz esrarın çok kolaylıkla karıştırılmasını sağlıyor. Yani önce nargile olarak başlıyor, kokulu olduğu için çok hoş hâle getiriyor. Şimdi o kadar güzel sigaralar var ki, hepsi kokulu, cherry, vanilya, kiraz gibi, daha hoş. Neden? Çünkü o kokunun beyni ve bağımlılığı hızlandırıcı bir etkisi var. Bu anlamda nargilenin de önemli olduğunu düşünüyoruz.

kaynak:http://www2.internethaber.com/news_detail.php?id=141571