PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ağlayan maymun


peri_7
05-09-2008, 08:59
İş yerinde haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüzde suratınızı asar ya da hatta greve bile gidebilirsiniz.

Maymunların da bu çekişmeci eğilime sahip oldukları ortaya çıktı.
Bilim adamları kapuçin maymunlarının haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde grev yaptıklarını fark ettiler.

Araştırmacılar, ödül olarak bir dilim salatalık ya da onların çok sevdiği üzüm vererek maymunlara taş parçalarını birbirleriyle değiştirmelerini öğretmişler.
Daha sonra araştırmacılar, eğer birine daha lezzetli lokma verildiğinde maymun çiftlerinin nasıl davranacaklarını incelemişler.

İlk maymun üzümle ödüllendirildiğinde ve diğerine göze daha az hoş gelen salatalık verildiğinde ikinci olan surat asmaya başlaış.

Aynı işi yapmalarına rağmen, verilen ikinci derece ödülün yarattığı bariz haksızlık duygusuyla sinirlenen maymun, daha sonraları ya işi ağırdan almış ya da ilerleyen süreçte deneye katılmayı reddetmiş.

Bu deney, hayvanların aç gözlülükle veya asabiyetle hareket etmediklerini gösteriyor. Bunun yerine diğerleriyle aynı işi yapmalarına rağmen aynı şekilde ödüllendirilmediklerini ya da aynı "ödemenin" yapılmadığını gördüklerinde sinirleniyorlar.

Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırma, kapuçin maymunlarında insan benzeri davranışları bulgulayan ilk aştırma değil.
Bu yılın başlarında İtalyan araştırmacılar, kapuçin maymunlarının açıkgöz bir iş anlayışı sergilediklerini gösterdi.

Açıkgöz hayvanlara paralarıyla elde edebileceklerinin en fazlasını elde etmeleri öğretilmiş.

Değeri düşük adedi fazla olan bozuk paraların, değeri yüksek ama sayısı az paralardan daha fazla mal almaya yarayamayacağını hemen kavradılar.

Maymunlara ayrıca en ucuz şekilde alış veriş yapmaları da öğretilmiş.
Maymunların Yale Üniversitesi araştırmacılarından gümüş disklerle elma ve salatalık parçaları satın almaları öğretilmiş.

Elma dilimleri salatalıktan daha "ucuz" hale geldiğinde bunun anlamı aynı paraya daha fazla elma almak- maymunlar daha uygun fiyatlı elma almaya yönelmişler.

Maymunlar paralarını ceplerinde tutmak için gizlice hileye bile başvurmuşlar. Gerçek bozuklukları saklayarak sahte salatalıktan yapılmış salatalıkları araştırmacılara para gibi vermeyi denemişler.

http://84.16.252.109/i/img/2008/04/20080415_1208263030_c0gf-b.jpg

kAcAhK
05-09-2008, 09:00
onlarda bi canlı ağlar tabiki insanın kökeni maymunada dayanıyo bi yerde zaten
teşekkürler...

MetinCeylan
05-09-2008, 18:47
saolasın:)