PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kıdem tazminatında geri adım


MetinCeylan
04-22-2008, 11:49
http://www2.internethaber.com/images/news/13424.jpg
Kıdem tazminatında geri adım
22 Nisan 2008 Salı 09:44
Sosyal güvenlik reformu görüşülürken işçiler ile sık sık karşı karşıya gelen hükümet bu defa tepkileri göze alamadı.


Hükümet kıdem tazminatı için fon kurulmasından vazgeçti. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan istihdam paketiyle, işsizlik sigortasından yararlanma koşulları kolaylaştırılacak, işveren üzerindeki yükün azaltılması için SSK primleri azaltılacak.

İstihdam paketinde yer alan kıdem tazminatı fonu kurulmasına yönelik düzenlemeden şimdilik vazgeçildi. Paket Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.

İşverenin üzerindeki mali yükü azaltmak amacıyla SSK primlerinde 5 puan indirim yapılması öngörülüyor. İndirim Hazine üzerinden teşvik yöntemiyle yapılacak.

Düzenlemenin 2008 yılı bütçesi üzerindeki yükü hafifletmek amacıyla yılın son ayında yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşulları da kolaylaşacak. Maaş almak için gerekli olan prim ödeme gün sayıları düşürülecek.

Pakette 100-150 arasında kadın işçi çalıştıran işyerleri için bulunan kreş açma zorunluluğu kaldırılıyor. Ancak işveren bu hizmeti dışarıdan satın alabilecek.

İşveren üzerindeki zorunlu istihdam yükü de hafifleyecek. Özürlü istihdam primleri Hazine tarafından karşılanacak, terör mağduru ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu da kaldırılacak.

"Pakette kıdem tazminatı yok

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında istihdam paketinin ele alındığını belirterek, bu paketin içinde kıdem tazminatının olmadığını söyledi.

Kurul'da yaklaşık 1 ay önce de ele alınan istihdam paketinin de değerlendirildiğini bildiren Bakan Çiçek, konunun bugün karara bağlandığını belirtti.

Çiçek istihdam paketiyle bölgesel farklılıkları gidermeye yönelik düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Cemil Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın düzenleyeceği basın toplantısıyla detaylı bir bilgilendirme yapacağını belirterek, eskiden beri işdünyasının ve meslek kuruluşlarının talepleri olduğunu hatırlattı.

Çiçek, "Zorunlu istihdam yüklerinin hafifletilmesiyle ilgili bu tasarı kanunlaşırsa, bu yükler belirli ölçüde hafifleyecektir. İşveren ve taşeron arasındaki ilişkiyi yeniden disipline eden hükümler olacaktır. Tasarıda, özürlülerin, gençlerin ve kadınların istihdamını teşvik eden hükümler vardır" dedi.

Tasarıda işsizlerin, meslek yeterliliklerini artırarak istihdama girişlerini kolaylaştıran hükümlerin de var olduğunu bildiren Çiçek, işe girişi kolaylaştıracak düzenleme ve eğitimlerin de yer alacağını söyledi.

"Bu tasarı, işsizlik sigortası ödeneğini artırıyor" diyen Çiçek, tasarının bölgesel ve ekonomik kalkınmaya yönelik yatırımları destekleyen bir yönünün de olduğunu kaydetti.

Çiçek, "İstihdamı ve işverenimizin rekabet gücünüartırmaya yönelik iş gücü maliyetlerinde 5 puan prim indirimi düşüren madde de bu kanun içinde yer alıyor. Özellikle ekonomik sıkıntıların dünyada baş gösterdiği bir dönemde zannediyorum bu ve içeriğindeki diğer hükümler istihdam açısından önemli kolaylıklar, imkanlar getirmiş olacaktır" diye konuştu.
kaynak:http://www2.internethaber.com/news_detail.php?id=137846