PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kredi kartı çetesi operasyonla çökertildi


MetinCeylan
04-18-2008, 17:48
http://www.haberaktuel.com/images/news/22152.jpg
18 Nisan 2008 / 17:50
Kredi kartı çetesi operasyonla çökertildi
İzmir polisi tarafından düzenlenen 'Gezgin' operasyonunda, Rus ve Ukraynalı hackerlerle işbirliği yaparak vatandaşların kredi kartı bilgilerini elde edip kopyalayan 6 kişilik çete çökertildi.

Çete üyeleri İzmir, Kütahya, Muğla ve Antalya'da eşzamanlı düzenlenen operasyonla yakalandı. Çete üyelerinin bir aylık süre içinde yüzlerce kişinin kredi kartını kopyalayarak en az 500 bin YTL'lik dolandırıcılık yaptığı iddia edildi. Zanlıların, vatandaşların kredi kartı bilgilerini elde etmek için bazı arkadaşlık sitelerinden de faydalandıkları, tanınmış siteler yoluyla açılan linkler yardımıyla vatandaşların bilgilerine ulaştıkları belirlendi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, M.A.'nın (22) elebaşılığını yaptığı organize bir örgütün, Rusya'daki bazı hackerlerle bağlantı kurarak yerli ve yabancı bankaların müşterilerinin bilgilerini elde ettiklerini ve bu yolla sahte kredi kartları yaparak insanları dolandırdıklarını tespit etti. Örgüt üyelerine yönelik 7 aylık bir çalışma yürüten polis, daha sonra zanlıları yakalamak için İzmir, Kütahya, Muğla ve Antalya'da eşzamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, F.B. (28), U.E. (23), O.H. (17), C.A. (26), S.Ö. (44) ve M.U. (54) gözaltına alındı. Örgüt lideri M.A.'nın ise, aynı suçtan dolayı hakkında kesinleşmiş ceza bulunması nedeniyle yurtdışına kaçtığı ve örgütü yurtdışından yönettiği ortaya çıkarıldı. Yapılan incelemede örgütün 6 üyesinin de bu suçlardan dolayı daha önce yakalandığı ve tutuklandığı belirlendi.

Örgüt üyelerinin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, yurtiçi ve yurtdışı bankalara ait yüzlerce banka kartı slipleri, 50 adet kopyalanmış kredi ve mağaza kartı, içinde Ukrayna ve Rus hackerlerle örgüt liderinin bağlantı kurduğunu gösteren bilgilerle, yerli ve yabancı yüzlerce banka müşterisinin kart bilgilerinin bulunduğu 5 adet laptop, kredi kartlarının bilgilerinin kopyalandığı çeşitli kulüp kartları, Ukraynalı hackere gönderilen paraya ait dekontlar ele geçirildi.

Yapılan incelemede, örgüt elebaşısı M.A.'ya ait sadece bir hesaptan 1 aylık sürede 500 bin YTL tutarında işlem yapıldığı, örgüt yönetici ve üyelerinin örgüt liderine devamlı para transferi yaptığı belirlendi. Örgüt üyelerinin, Rusya ve Ukrayna'da bulunan hackerlara, vatandaşların kredi kartı bilgileri karşılığında 60 bin Avro para gönderdiği ortaya çıktı. Örgüt üyelerinin dolandırdıkları paralarla uyuşturucu alemleri düzenledikleri de ileri sürüldü.

Zanlıların, yurt içindeki vatandaşların kredi kartı bilgilerini elde etmek için tanınmış bazı büyük sitelerin kopyalarını yaptıkları ortaya çıktı. Buna göre www.izzmir.com/yonja.htm uzantısı ile www.izzmir.com/odeme.htm gibi sahte adresler oluşturup, buraya kredi kartı bilgilerini veren vatandaşların kartlarını da kopyaladıkları öğrenildi. Örgüt üyelerinin, elde ettikleri kart bilgileriyle binlerce YTL tutarında alışveriş yaptıkları da ortaya çıkarıldı. Çete elemanlarının, her türlü sitenin kopyasını yapabilecek kapasitede olduğu belirlendi. Polis, vatandaşların internet sitelerine erişim sağladıkları tüm işlemlerde adres çubuğunda yazılı olan site isminin doğruluğunu kontrol etmesi gerektiğini açıkladı.

Operasyonda gözaltına alınan 6 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
kaynak:http://www.haberaktuel.com/Kredi-karti-cetesi-operasyonla-cokertildi-haberi-124226.html