PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cinsel saldırılar 'tanıdık' çıktı


MetinCeylan
04-18-2008, 11:51
http://www2.internethaber.com/images/news/60505.jpg
Cinsel saldırılar 'tanıdık' çıktı
18 Nisan 2008 Cuma 11:42
Cinsel saldırı iddiasıyla başvuranlarla ypılan araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.


Düzce Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalına cinsel saldırı iddiasıyla başvuranlarla yapılan bir araştırma, cinsel saldırının büyük oranda tanıdıklardan geldiğini ortaya koydu.

Düzce Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalından Yrd. Doç. Dr. Bora Büken, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalından Yrd. Doç. Dr. Erhan Büken ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Zerrin Erkol, Düzce Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalına cinsel saldırı iddiasıyla başvuran bir grupla araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma kapsamına alınan 53 olgudan 44'ünü kadınlar oluştururken, saldırıların 59 erkek saldırgan tarafından gerçekleştirildiği belirlendi. Mağdurların yüzde 18,9'unun 11, yüzde 69,8'inin ise 18 yaş altında olduğu, saldırganların ise yüzde 68,8'sini 11-30 yaş arası grubun oluşturduğu tespit edildi. Okuma-yazması bulunmayan 3 mağdurda da zeka geriliği saptandı.

Çalışmada, saldırıların gerçekleştiği sürecin 10 yıllık bir zaman dilimini kapsadığı belirlenirken, 25 olgu cinsel saldırının bir kez, 21'i ise 5'den fazla sayıda gerçekleştiğini iddia etti.

Araştırma, bu tür suçlarda saldırganı hiç de uzakta aramamak gerektiği gerçeğini de ortaya koydu. Buna göre, saldırganların yüzde 43,4'ünün tanıdık olduğu tespit edildi. Çalışmada, saldırganların yüzde 13,2'sinin daha önceki sevgili, yüzde 11,3'ünün koca, yüzde 7,5'inin biyolojik baba, yüzde 7,5'inin de yakın erkek akraba olduğu belirlendi.

Mağdurların yüzde 22,6'sı, saldırganla ilk ilişkilerinin kendi isteği ile olduğunu ancak daha sonra cinsel ilişkiye zorlandıklarını ifade etti.

Araştırma, olay yerinin de büyük oranda mağdurun evi olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre, olguların yüzde 54,7'si evinde, yüzde 35,8'i açık alanda, yüzde 3,8'si de inşaat alanı ve terk edilmiş binada cinsel saldırıya uğradı. Erkek mağdurların yüzde 66,7'si açık alanda cinsel saldırıya maruz kaldığını söylerken, 1 erkek mağdur ise iş yerinde cinsel saldırıya uğradığını ifade etti.

Çalışmaya göre, olguların yüzde 64,15'inin ilk başvuru yeri Cumhuriyet Savcılığı olurken, sadece yüzde 3,77'si hastaneye müracaat etti. Mağdurların yüzde 20,8'inin ilk 24 saat, yüzde 5,7'sinin 72 saat içinde şikayetleri sonucu ilk muayeneye alındıkları tespit edildi. Olaydan sonra kısa bir süre içinde Adli Tıp Ana Bilim Dalına gönderilen 7 olguya akut stres bozukluğu, olaydan 6 ay sonra yeniden muayeneye gönderilen 10 olguya da travma sonrası stres bozukluğu tanısı kondu.

Haber Kaynağı: http://www2.internethaber.com/images/news_source/3.jpg