PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dünyada sadece Van Gölünde olan İnci Kefali'ne yasak


MetinCeylan
04-16-2008, 13:11
http://www.haberaktuel.com/images/news/24851.jpg 16 Nisan 2008 / 13:09

Dünyada sadece Van Gölünde olan İnci Kefali'ne yasak
Dünyada sadece Van Gölü'nde yetişen İnci Kefali'nin üreme dönemi nedeniyle avlanma yasağı başladı. Yasak 30 Haziran'a kadar devam edecek.

Van Gölü'nde yetişen sodalı ve tuzlu su balığı İnci Kefali için Valilik Koordinatörlüğü'ndeki 18 üyeden oluşan komisyon kararı ile avlanma yasağı uygulanıyor.

İnci Kefali üreme döneminde tatlı suların göle karıştığı dere ağızlarına doğru tersine göç ederek tatlı su akıntılarına girecek.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, avlanma yasağının olduğu dönemlerde yetkililerin gerekli önlemleri alarak kaçak avlananlara fırsat vermemesi gerektiğini söyledi.

Sarı, Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı olduğundan dolayı İnci Kefali'nden başka hiçbir balık türünün yaşamadığını ifade ederek, bu sebeple bu balığın koruma altına alınması gerektiğini vurguladı.

Gölde balıkçılıkla uğraşan 165 balıkçı teknesinin olduğunu dile getiren Sarı, bu teknelerden 100'den fazlasının profesyonel balıkçı teknesi olduğunu kaydetti.

Sarı, "Profesyonel balıkçılık yapan kişiler, bilinçli, kayıtlı ve sabit yerleri olduğu için İnci Kefali'nin üreme sezonunda herhangi bir risk oluşturmuyor. Esas sorun olan, gerçek balıkçı olmayan kişilerdir. İnci Kefali'nin üreme zamanında birden ortaya çıkan, balığın sürü halinde gelmesini gelir kapısı olarak gören, 40 veya 50 günlük balıkçık yapanlar zarar veriyor. Bu sebeple akarsuların göle aktığı dere yataklarında avlanmak isteyenlere karşı önlemlerin alınması gerekiyor. Bu konuda vatandaşların da duyarlı olması gerekiyor." dedi.
kaynak:http://www.haberaktuel.com/Dunyada-sadece-Van-Golunde-olan-Inci-Kefaline-yasak-haberi-123771.html

morciii
04-16-2008, 13:31
avlayan öylee bir avlar kii