PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2050'de su miktarı yüzde 50 azalacak


MetinCeylan
04-12-2008, 15:20
http://www.haberaktuel.com/images/news/14125.jpg 12 Nisan 2008 / 15:16

2050'de su miktarı yüzde 50 azalacak
Dünya'yı tehdit eden küresel ısınmaya karşı uyarılar artarak devam ediyor. Uzmanlara göre 2050 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da kişi başına düşen su miktarı yarıya azalacak.

Dünya Bankası kuraklıkla ilgili yayınladığı raporda Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri yönetimlerine gelecekte ciddi bir su sıkıntısına karşı yatırım yapma uyarısında bulunuyor. Raporda su miktarındaki azalmanın sorumlusu olarak küresel ısınma ve nüfus artışı gösteriliyor.

Rapora göre bölge ülkelerin su israfını önlemek için daha etkin dağıtım şebekeleri kurması ve özellikle tarımda kullanılan su miktarının azaltılması gerektiği belirtiliyor. Bu nedenle bu ülkelerdeki suyun yüzde 85'ini sulamaya harcayan çiftçilere daha az su isteyen ve daha çok kazanç sağlayan ürünlere geçilmesi tavsiyesinde bulunuluyor. Örgüte göre suyun etkin kullanılmaması nedeniyle Fas, Cezayir ve Mısır'ın gayri safi milli hâsılasında yüzde 1, İran'ınkinde de yaklaşık olarak yüzde 3'lük azalma görülmesi dikkat çekti. Örgüt yetkilileri mevcut su kaynaklarının etkin kullanılması konusunda en iyi performansın Tunus ve Ürdün olduğunu açıkladı.

SU KAYNAKLARININ AZALMASI PİRİNÇ FİYATLARINI ARTIRACAK

Uluslararası Pirinç Araştırmaları Enstitüsü, üç milyar kişinin temel gıda maddesi olan pirince talebin arzın üzerinde olduğu için fiyatların artmaya devam edeceğini açıkladı.

Su kaynaklarını azalmasına bağlı olarak üretimdeki azalmayla birlikte pirinç fiyatlarının artmaya devam edeceği ifade edildi. Özellikle Hindistan ve Çin'de refah düzeyinin yükselmesiyle büyüyen orta sınıfların et ve süt ürünlerine daha çok yönelmesi de, pirinç üretimini azaltan bir başka unsur olarak değerlendiriliyor. Pirinç üretimin azalmasında ayrıca Endonezya ve Bangladeş'teki sel felaketleriyle, Vietnam ve Çin'de soğuk hava dalgalarının etkili olduğu kaydedildi. Hindistan, Çin, Vietnam ve Mısır gibi büyük pirinç üreticisi ülkelerde ihracat kısıtlamaları getirilmişti.

Dünyada temel gıda fiyatlarının yükselmesi yoksul halkları vururken, Mısır'da bu hafta halk pahalılık nedeniyle isyan çıkarmıştı. Mısırda halkın çok büyük kısmı temel gıda maddeleri olan ekmek, şeker, pirinç ve yağ devlet tarafından sübvanse ediliyor. Dünya genelinde son dönemlerde artan fiyatlar karşısında zor durumda kalan Mısır özellikle un konusunda büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya bulunuyor. Önceki hafta Dünya'nın birçok yerinde de açlık nedeniyle protestolar yapılmıştı. Bangladeş'te de bugün binlerce kişi gıda fiyatlarındaki artışı protesto etmek için gösteri düzenledi. Polisle göstericiler arasında çıkan çatışmada onlarca kişinin yaralandığı ifade edildi.

kaynak:http://www.haberaktuel.com/2050de-su-miktari-yuzde-50-azalacak-haberi-122935.html

kAcAhK
04-12-2008, 15:22
sularımızın değerini bilmeliyiz işte bu yüden...