PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Türkiye'nin kalkınması için görevdeyiz'


MetinCeylan
04-03-2008, 13:04
http://www.haberaktuel.com/images/news/23658.jpg 03 Nisan 2008 / 12:54

'Türkiye'nin kalkınması için görevdeyiz'
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin soru üzerine, ''Biz hükümet olarak da parti olarak da şu anda Türkiye'nin kalkınması için görevimizi sürdürüyoruz'' dedi.





Bakan Eker, ''Genç Çiftçiler Eğitim Projesi'' töreninden ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''AK Parti hakkındaki kapatma davasından sonra sanayi sektörü endişeli. Tarım alanındaki üreticilere nasıl seslenirsiniz'' sorusuna Eker, ''Biz hükümet olarak da parti olarak da şu anda Türkiye'nin kalkınması için görevimizi sürdürüyoruz'' yanıtını verdi.

Tarımsal üretimin geçen yıl düştüğü belirtilerek, bu yılki üretime ilişkin soru üzerine de Eker, geçen yıl anormal bir kuraklık olduğunu, bu durumun büyük ölçüde doğal şartlara bağlı olarak yapılan tarımı olumsuz etkilediğini söyledi.

Bugün itibariyle yağışın, geçen yıla göre oldukça iyi olduğunu belirten Eker, nisan ve mayıs ayında yağışlar iyi giderse iyi bir rekolte beklediklerini kaydetti.

Enerji tarımına ilişkin soruya karşılık Eker, dünyada petrol fiyatlarının anormal derecede artmasıyla son yıllarda büyük miktarda üretim alanlarının enerji tarımı için ayrıldığını söyledi.

Bunun yanı sıra geçen yıl küresel ısınma sonucu oluşan kuraklık ve üretim düşüşü ile dünyadaki büyük tüketici ülkelerde refah düzeyinin artmasıyla tüketim alışkanlıklarının değişmesinin de gıda fiyatlarını artırdığını anlatan Eker, AB ve ABD'nin biyodizel ve biyoetanol konusundaki politikalarını gözden geçireceğine dair işaretler olduğunu belirtti.

Türkiye'nin dünyadaki diğer ülkelere göre iyi durumda olduğunu dile getiren Eker, gıda konusunda üretim-tüketim arasında az bir açık oluştuğunu onun da ithalatla karşılandığını söyledi.

Ekmek fiyatındaki artış konusundaki soru üzerine ise Eker, ekmekteki maliyetin sadece 5'te birinin buğdaydan kaynaklandığını, ekmeğe yüzde 20 zam yapılması için Türkiye'de buğday fiyatlarının yüzde 100 artması gerektiğini ifade etti. Eker, Türkiye'de buğday fiyatlarının geçen haziran ayından bu yana yüzde 40 arttığını kaydetti.

kaynak:http://www.haberaktuel.com/Turkiyenin-kalkinmasi-icin-gorevdeyiz-haberi-120869.html