PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hızlı tren ölçüm aletini bekliyor


kAcAhK
04-02-2008, 11:46
Hızlı tren ölçüm aletini bekliyor
Ankara (AA)- Türkiye'nin geçen yıl İspanya'dan satın aldığı ve saatte 250 kilometre hız yapabilen ilk hızlı tren, yol ölçüm aleti gelmeyince Behiçbey Tesislerinde deneme sürüşlerinin yapılacağı günü bekliyor.

Ankara-İstanbul hızlı tren hattında kullanılmak üzere İspanyol CAF firmasına sipariş verilen Türkiye'nin ilk hızlı trenini TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 18 Ekim 2007 tarihinde San Sebastian'da teslim aldı. Fransa'nın Handea kentine TIR'larla taşınan ve ardından demir yoluna indirilen ve başka bir lokomotifle çekilen hızlı tren İsviçre, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan güzergahını izleyerek 20 Kasım 2007 tarihinde Kapıkule sınır kapısından geçerek Türkiye'ye getirildi.

Ankara'ya taşınan hızlı tren TCDD Genel Müdürlüğünün Behiçbey Tesislerine çekilerek, burada gerekli test ve donanım yüklemelerine geçildi. Tren setinin mekanik bağlantıları tamamlandı. Kum torbaları kullanılarak statik testlerden geçirilen hızlı trenin bilgisayar sistemlerinin yanı sıra diğer donanımlarının sorunsuz çalışıp
çalışmadığı kontrol edildi. Yılbaşında Ankara-Eskişehir arasında deneme sürüşlerine başlanılması planlanırken, hızlı tren hattında gerekli kontrolleri yapacak ve bir
anlamda ''yolun ultrasonunu çekecek'' ölçüm aleti bulunamadı.

TCDD Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde Almanya'dan bu cihazı kiralayarak Türkiye'ye getirtti. Söz konusu cihaz, raylarda çatlak, kaynak nokları ve bağlantı unsurları gibi yoldaki fiziki eksiklikleri saptayarak, deneme sürüşü öncesi son kontrolleri gerçekleştirecek. TCDD Genel Müdürlüğünün Behiçbey Tesislerinde Kasım ayından bu yana deneme sürüşleri için bekletilen hızlı tren, ultrason aletinin olmaması nedeniyle raylara indirilemedi.

Hızlı tren, yolda yapılacak ölçümlerin ardından Ankara-Eskişehir hızlı tren hattında deneme sürüşlerine başlayacak. Hızlı tren yolcu taşımacılığına başladığında Ankara-Eskişehir arası demiryolu ulaşımı 3 saatten 1 saat 10 dakikaya inecek.